W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2013 - 2018 Louis de Jonge ontvangt eerste Wad'n Ambassadeur wisseltrofee

Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018

Louis de Jonge ontvangt eerste Wad'n Ambassadeur wisseltrofee

Louis de Jonge overleden - 14 januari 2019, zie onder.


Louis de Jonge met de wisseltrofee

zaterdag 24 november 2018

NOORDPOLDERZIJL - Op zaterdag 17 november jl. ontving Louis de Jonge, schipper en gastheer in Werelderfgoed Waddenzee, de eerste trofee Wad’n Ambassadeur. De schipper mocht deze wisseltrofee in ontvangst nemen omdat hij zich met verve al ruim 30 jaar inzet als ambassadeur voor de Waddenzee, sinds 2009 Unesco Natuurlijk Werelderfgoed. Boswachter Jaap Kloosterhuis overhandigde namens de initiatiefnemers de nieuwe wisseltrofee en de oorkonde aan de Jonge. De trofee Wad’n Ambassadeur zal jaarlijks uitgereikt worden aan iemand die de kernwaarden van het waddengebied koestert en overbrengt op bezoekers en zich daarmee onderscheidt als ambassadeur voor het waddengebied.

De uitreiking vond plaats in Rest. Het Zielhoes te Noordpolderzijl waar Louis de Jonge een bijeenkomst had met zijn medewerkers.

Gastheer op de Waddenzee
Schipper Louis de Jonge heeft het als schipper van ms Noordster en ms Boschwad, mogelijk gemaakt dat veel mensen de bijzondere wereld van de Waddenzee, de wadplaten en beschermde eilanden als Rottumeroog en Rottumerplaat hebben ervaren. De schipper is een bescheiden man, een man van weinig woorden, maar met een natuurlijk gezag. Hij biedt veiligheid op de Waddenzee en zorgt er voor dat groepen ook weer veilig thuiskomen.

Dialoog over beheer
De afgelopen 10 jaar is er meer aandacht voor goed beheer van de Waddenzee. Er is een dialoog op gang gekomen tussen beheerder, gebruikers en onderzoekers over praktische beheervraagstukken. Ook hierbij is de Jonge een belangrijke schakel, zeker voor het Groninger Wad en de Eems-Dollard. Want alleen met een geschikt schip en een ervaren schipper en zijn bemanning is zo’n dialoog in het gebied, en niet vanaf de wal, te voeren. Door interessante geulen in te varen, door op slim gekozen plekken het gezelschap van boord te laten gaan en door gidsen met jarenlange ervaring mee te sturen. Er is zoveel meer te zien als iemand met de ervaring van Louis de Jonge je dat kan laten zien!


Vormgeving wisseltrofee: Ilse Brul (beeld kunstenaar, Groningen)

Nieuwe wisseltrofee
De trofee Wad’n Ambassadeur is een initiatief van wadloopgidsen, Stichting Vrienden Rottumeroog en Rottumerplaat (SVRR), Stichting Verdronken Geschiedenis en medewerkers van de Waddenunit en Staatsbosbeheer. De trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die energie steekt in het beleven van het waddengebied, die bijdraagt aan het beschermen van de kernwaarden, die gasten het unieke en dynamische van het waddengebied laat beleven, respect toont voor de natuurlijke dynamiek van wind en water en zich dienstbaar opstelt aan het gebied.


Detailopname van de wisseltrofee

Bron info: Klaas Laansma


Update 20 januari 2019


Louis de Jonge aan het roer van de Noordster

Op 14 januari 2019 is Louis de Jonge overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte.