W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Wadlopen Nieuws

Wadlopen Nieuws 2022

‘Dankzij het Satellietdataportaal ontdekken we nieuwe wadlooproutes’

zondag 27 november 2022

DEN HAAG - Sinds 2012 koopt het NSO (Netherlands Space Office, de Rijksdienst voor Ruimtevaart van Nederland) satellietgegevens van Nederland centraal in, om ze daarna kosteloos beschikbaar te stellen aan innovatieve bedrijven en instellingen. Welke successen heeft dit opgeleverd? Wat staat ons nog te wachten? Tien jaar Satellietdataportaal in tien gebruikersverhalen. Deze keer wadloopsporter en wadloopgids Esther van den Reek aan het woord.

Lees meer...

Begeleiders natuur-educatieve wadlooptochten en sololopers moeten van provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland verplicht op cursus

woensdag 26 oktober 2022

LEEUWARDEN - Begeleiders van natuur-educatieve wadlooptochten en solo-wadlopers worden verplicht om een (online)cursus te volgen en deze met succes af te ronden. Dit voorschrift wordt opgenomen in de nieuwe Wadloopverordening 2023 van de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland.

Lees meer...

Reddingsoefening wadlopers 22 oktober 2022 jl. vanaf Ameland

dinsdag 4 oktober 2022, update 26 oktober 2022

Op zaterdag 22 oktober 2022 is er een reddingsoefening gehouden voor wadlopers vanaf Hollum/Ameland. Ongeveer 45 wadloopgidsen namen er aan deel.

Lees meer...

Wadlopen en TV-entertainment: Langs de Kust, Klaas kan Alles!, Vroege Vogels TV, Reizen Waes en Abenteuerlustig

woensdag 1 december 2021, update 14 november 2022

PAESENS MODDERGAT Fr. - Op 27 juli 2021 liep wadloopgids Annie Rekker-Zwart met acteur Huub Stapel en schrijver en historicus Martin Hendriksma een leerzame zwerftocht op het wad bij Paesens Moddergat Fr. Vergezeld door een cameraploeg van Omroep Max die van de tocht een verslag maakte. De reportage is uitgezonden op zaterdag 17 sept. 2022 en te vinden op NPO-Start.

Lees meer...

Bivakzakbrancard: Combinatie van brancard en bivakzak voor wadlopen

donderdag 1 oktober 2020, update zondag 23 oktober 2022

LAUWERSOOG - Simon Honingh heeft een nieuwe brancard ontwikkeld voor wadlopers. Tijdens een reddingsoefening voor wadlopers op 22 oktober 2022 vanaf Ameland is er ervaring mee opgedaan.

Lees meer...

Wadloper vindt dood schaap op Rif van Engelsmanplaat - 6 augustus 2022

zaterdag 13 augustus 2022

ENGELSMANPLAAT - Op 6 augustus 2022 trof wadloper Ben Verbree een dood schaap aan op het Rif van Engelsmanplaat.

Lees meer...

Reddingsoefening wadlopers 7 mei 2022 op wad bij Engelsmanplaat

zondag 31 juli 2022

LAUWERSOOG - Op zaterdag 7 mei 2022 werd de eerste reddingsoefening voor wadlopers in 2022 gehouden. Ongeveer 70 wadloopgidsen namen er aan deel.
De oefening vond plaats op het wad tussen Wierum en Engelsmanplaat.

Lees meer...

2021: Kwelderboeren Linthorst Homanpolder Gn. dulden geen georganiseerde wadlopers meer op hun kwelder

woensdag 1 december 2021, update 29 april 2022

PIETERBUREN - Twee wadlooporganisaties uit Pieterburen hebben in november 2020 een brief ontvangen van vijf boeren (eigenaren en pachters van stukken kwelder langs de Linthorst Homanpolder, provincie Groningen) waarin werd meegedeeld dat groepen wadlopers van deze organisaties niet meer over de kwelders van de boeren naar het wad mogen lopen.
De kwelderboeren vinden dat wadlopers te veel afval achterlaten. En er blijven volgens hen nu en dan hekken openstaan waardoor het vee op de kwelder (schapen, jonge koeien) op de zeedijk kan komen. Of in percelen van andere eigenaren.

Lees meer...

Half maart 2022: Aanleg electriciteitskabels naar Ameland lijkt te zijn afgerond

woensdag 23 maart 2022

HOLWERD - De aanleg van twee electriciteitskabels naar Ameland lijkt te zijn afgerond. Op 15 maart jl. was een graafmachine bezig de kwelder bij Drieboerehuizen tussen Holwerd en Ternaard te egaliseren. Op 21 maart jl. bleken alle schaftketen enz. te zijn afgevoerd. Wel vonden er opruimwerkzaamheden plaats op de zeedijk. Een ponton met daarop in stukken geknipte electriciteitskabels lag nog voor 'grof vuil' onder aan de zeedijk. Twee kabels zijn in februari / maart opnieuw aangelegd ivm. sabotage van eerder aangelegde kabels. De werkzaamheden hadden vertraging opgelopen ivm. de drie zware stormen half februari. De werkzaamheden moesten op 15 maart zijn afgerond ivm. de start van het vogelbroedseizoen.
Hopelijk is de wadlooproute vanaf de veerdam van Holwerd naar Ameland spoedig weer toegankelijk. De kabels zijn dwars door de route aangelegd. Een tijdlang zakte je ter plaatse diep weg in het slik en was de route voor toeristische wadlopers niet begaanbaar.

Lees meer...

Tijdsaanduiding hoog- en laagwater in 'Detail overzicht 48 uur voor het waddengebied' veranderd

zaterdag 19 maart 2022

EZINGE Gn. - Om voorafgaand aan een wadlooptocht de verwachte waterstanden te weten te komen wordt door wadlopers vaak gebruikt gemaakt van de van de webpagina van het Hydro Meteo Centrum van Rijkswaterstaat
Detail overzicht 48 uur voor het waddengebied.

Sinds enige tijd wordt op deze webpagina niet meer de astronomische tijd van hoog- en laagwater vermeld maar de 'verwachte tijd' van hoog- en laagwater. Waarbij in de tijdsberekening dus rekening is gehouden met luchtdruk, windrichting, windkracht en mogelijk andere oorzaken die afwijkingen geven.

Lees meer...