W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home Wadlopen Nieuws

Wadlopen Nieuws 2022 - 2023

Voorjaar en zomer 2023: diverse wadlopers op het Duitse Wad gered

dinsdag 5 december 2023

EZINGE Gn - Gedurende voorjaar en zomer 2023 moesten de reddingsdiensten tenminste drie keer uitrukken om wadlopers in nood te redden op het Duitse Wad.

Lees meer...

Slik dwingt wadlopers Ameland flink blokje om te gaan: 'Mogelijk door baggeren'

zaterdag 10 juni 2023

HOLWERD - Wadlopers die de oversteek naar Ameland maken, moeten sinds vijf jaar drie kilometer meer afleggen. Door het toenemende slik, is een deel van de oorspronkelijke route onbegaanbaar.

Lees meer...

Schrijver en wadloopgids Theo Spijker presenteerde zijn boek 'Aardbeien op het wad’ in Het Zielhoes te Noordpolderzijl - 28 april 2023

zondag 30 april 2023

NOORDPOLDERZIJL - Op vrijdag 28 april 2023 jl. presenteerde schrijver en wadloopgids Theo Spijker in Het Zielhoes te Noordpolderzijl in het bijzijn van ca. 60 aanwezigen zijn boek 'Aardbeien op het wad'.

Lees meer...

Zeegrasherstel in de Waddenzee

donderdag 23 maart 2023, update 29 maart 2023

LEEUWARDEN - Rijkswaterstaat werkt aan het herstel van zeegras in Nederland. Het doel is een blijvende terugkeer van deze waterplant in de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta. Samen met een aantal organisaties wordt gewerkt aan een meerjarige aanpak om zeegras permanent terug te krijgen in de Waddenzee. Dit gebeurt door middel van herstel, monitoring en onderzoek.

Update: Op 19 maart 2023 troffen wadlopers drie locaties aan tbv. zeegrasherstel ten zuiden van Schiermonnikoog.
En op 31 maart 2023 zijn de coördinaten van de 12 proeflocaties bij Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog bekend gemaakt.

Lees meer...

Aanleg electriciteitskabels naar Ameland afgerond

woensdag 23 maart 2022, update 29 maart 2023

Update 29 maart 2023: 'Het effect van het aanleggen van een stroomkabel door een droogvallende mosselbank op het wantij van Ameland' - Wageningen University & Research - december 2022.

HOLWERD - De aanleg van twee electriciteitskabels naar Ameland lijkt te zijn afgerond. Op 15 maart 2022 was een graafmachine bezig de kwelder bij Drieboerehuizen tussen Holwerd en Ternaard te egaliseren. Op 21 maart jl. bleken alle schaftketen enz. te zijn afgevoerd. Wel vonden er opruimwerkzaamheden plaats op de zeedijk. Een ponton met daarop in stukken geknipte electriciteitskabels lag nog voor 'grof vuil' onder aan de zeedijk.
Twee stroomkabels zijn in februari / maart 2022 grotendeels opnieuw aangelegd ivm. sabotage van eerder aangelegde kabels. De werkzaamheden hadden vertraging opgelopen ivm. de drie zware stormen half februari. De werkzaamheden moesten op 15 maart zijn afgerond vanwege de start van het vogelbroedseizoen.

Wanneer de kabels in gebruik worden/zijn genomen is (ons) niet bekend.

Hopelijk is de wadlooproute vanaf de veerdam van Holwerd naar Ameland spoedig weer toegankelijk. De kabels zijn dwars door de route aangelegd. Een tijdlang zakte je ter plaatse diep weg in het slik en was de route voor toeristische wadlopers niet begaanbaar.

Lees meer...

Wadlopers vinden dode witsnuitdolfijn op Hiezel van Engelsmanplaat

maandag 20 februari 2023

LAUWERSOOG - Wadlopers Peter Laagland, Niels van Elderen en Dianne Hinkema vonden zondag 19 februari 2023 tijdens een wadlooptocht van Wierum naar Engelsmanplaat op de zuidoostpunt van Engelsmanplaat een aangespoelde dode witsnuitdolfijn.

Lees meer...

Niederländer wagen Wattquerung im Winter

Dienstag 14.02.2023

LANGEOOG BRD - Wattquerungen vom Festland auf die Inseln sind immer ein ganz besonderes Erlebnis. Niederländische Wattführer vom Wadloopcentrum Pieterburen haben jetzt den Weg von Neuharlingersiel ans Ostende der Insel Langeoog zur Meierei im Winter gewagt. Begleitet wurden sie von Christiane aus Oldenburg und Gerke aus Friedeburg, die im Sommer mehrfach die Tour für interessierte Gäste anbieten.

Lees meer...

Wadlopen en TV-entertainment: Kindertijd, Langs de Kust, Klaas kan Alles!, Vroege Vogels TV, Reizen Waes en Abenteuerlustig

woensdag 1 december 2021, update 29 maart 2023

EZINGE Gn. - Nu en dan komt het wadlopen op TV in beeld. Hierbij een selectie van uitzendingen die (nog) online zijn te zien. Recent toegevoegd is een video over kinderwadlooptocht op het Pieterburen Wad, zomer 2022.

Lees meer...

Zomer 2022: Partij voor de Dieren vraagt om striktere regels voor wadloopgroepen

woensdag 30 november 2022

GRONINGEN - De provincies Groningen en Friesland moeten strengere regels opstellen voor de organisatoren van wadlooptochten, stellen de Statenfracties van de Partij voor de Dieren in Groningen en Friesland. De verstoring van kwetsbare Waddennatuur door grote groepen wadlopers neemt toe volgens de partij. Op weg van dijk naar zee worden broedende vogels verstoord, kweldernatuur platgetrapt en vee verjaagd.

Lees meer...

‘Dankzij het Satellietdataportaal ontdekken we nieuwe wadlooproutes’

zondag 27 november 2022

DEN HAAG - Sinds 2012 koopt het NSO (Netherlands Space Office, de Rijksdienst voor Ruimtevaart van Nederland) satellietgegevens van Nederland centraal in, om ze daarna kosteloos beschikbaar te stellen aan innovatieve bedrijven en instellingen. Welke successen heeft dit opgeleverd? Wat staat ons nog te wachten? Tien jaar Satellietdataportaal in tien gebruikersverhalen. Deze keer wadloopsporter en wadloopgids Esther van den Reek aan het woord.

Lees meer...