[email protected] 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws

Wadlopen Nieuws 2018 - 2019

Za. 13 april 2019 Reddingsoefening wadlopers op Amelander Wad afgelast !

zaterdag 13 april 2019

In verband met de lage temperaturen en de kans op natte sneeuwbuien is de geplande reddingsoefening op zaterdag 13 april 2019 jl. op het Amelander wad niet doorgegaan. De patiënt(en) op de brancard zouden het mogelijk te koud krijgen. Ook de groep die op redding moest wachten (reddingsboot) zou misschien een uur stil staan in de kou, dat is te lang.

Op korte termijn wordt er niet een nieuwe datum voor de oefening vastgesteld.

Lees meer...

Lopend langs de Wadden, van Camperduin NL naar Ho DK - update 7 april 2019

Update zondag 7 april 2019
met etappe 35 Insel Nordstrand - Nordstrandischmoor - Bredstedt

SCHAGEN NL - Rob Strietman en Theo Bakker zijn in augustus 2014 met een interesssant en ambitieus project begonnen, nl. een voettocht in losse etappes langs de Waddenzee van Camperduin (oorspronkelijk het westelijke begin van het Waddengebied) naar het dorpje Ho ten noorden van Esbjerg in Denemarken en misschien verder. Ze zijn na 35 etappes gevorderd tot Hallig Nordstrandischmoor in Sleeswijk Holstein. O.a. op WadgidsenWeb doen ze van hun tochten verslag.

Lees meer...

Provinciale Staten Friesland, Groningen en Noord-Holland stellen Wadloopverordening 2019 vast

vrijdag 1 maart 2019, update 25 maart 2019

LEEUWARDEN - Door Provinciale Staten van Friesland, Noord Holland en Groningen is op 27 februari, 4 maart resp. 13 maart jl. de nieuwe Wadloopverordening besproken. In Friesland is de verordeningen met 28 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen, zij het met enkele wijzingen t.o.v. het concept-voorstel. In Noord-Holland en in Groningen is de verordening unaniem aangenomen, zonder wijzigingen.

Lees meer...

Voorwaardelijke boete voor drie wadlopers ivm. betreding kwelder St. Groninger Landschap in de Dollard

Voorwaardelijke boete voor drie wadlopers ivm. betreding kwelder St. Groninger Landschap in de Dollard Op 5 juni 2018 werden drie wadloopgidsen in de Dollard door een BOA (buitengewoon opsporings ambtenaar) bekeurd omdat zij zich op terrein van Stichting Het Groninger Landschap zouden bevinden. De rechtszaak diende op 6 februari 2019 jl. voor het Kantongerecht in Groningen.

Lees meer...

Loos alarm op Handelskade Oost Delfzijl in verband met wadloper

woensdag 6 februari 2019

DELFZIJL - Op zaterdag 2 februari 2019 jl. werd omstreeks 14.15 uur alarm geslagen bij brandweer, ambulance, politie en KNRM. Een man had zich vanaf de Handelskade Oost te Delfzijl het zeewater in begeven. Men vreesde met een suïcidale persoon te maken te hebben. Het bleek echter om een deskundige wadloper te gaan die van Delfzijl naar het Gaseiland op de zandplaat Hond op en neer liep.

Lees meer...

Rommel containerschip MSC Zoe spoelt aan op stranden en kwelder Waddengebied

dinsdag 8 januari 2019, update 8 februari 2019

EZINGE Gn. - In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het containerschip MSC Zoe in een NW-storm tenminste 345 containers. In de dagen er na spoelde een enorme partij rommel aan op de stranden van de Nederlandse waddeneilanden en -platen en op de Friese en Groningse kust.

Lees meer...

"Slag om de wadloopgids dreigt door nieuwe Wadloopverordening"

zondag 13 januari 2019

LEEUWARDEN - De opruimers van afval uit containers van de MSC Zoe op Engelsmanplaat en Het Rif hadden niet op de zandbanken mogen komen als de nieuwe Wadloopverordening nu al van kracht was geweest. Ze hadden namelijk geen gids mee.

Lees meer...

"Waddenprovincies scherpen regels voor wadlopen flink aan"

donderdag 10 januari 2019

LEEUWARDEN - Friesland, Groningen en Noord-Holland scherpen hun regels voor het wadlopen aan. De huidige verordeningen zijn sterk verouderd. Die van Friesland dateert van 1996.

Lees meer...

"Wadloopgids op leeftijd dreigt te stoppen"

donderdag 10 januari 2019

LEEUWARDEN - De nieuwe regelgeving voor wadlopen dreigt te leiden tot een uittocht van wadloopgidsen. Vooral oudere gidsen stoppen ermee als ze volgend jaar een examen moeten doen.

Lees meer...

Provinciale Staten Friesland verhogen vanaf 2020 leges wadlopen met jaarlijks € 12.000

zaterdag 5 januari 2019

LEEUWARDEN - De omstreden legesverhogingen bij de provincie Fryslân leidde tot getergde reacties bij Provinciale Staten, maar die namen het voorstel uiteindelijk toch aan. Wadlooporganisaties en wadlopers gaan vanaf 2020 jaarlijks totaal € 12.000 meer aan leges betalen.

Lees meer...