W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2013 - 2018 Koos van der Maar en Tjaart van Hoorn: samen 100 jaar wadlopen

Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018

Koos van der Maar en Tjaart van Hoorn: samen 100 jaar wadlopen


Jubilarissen Koos van der Maar (l) en Tjaart van Hoorn 'achter diek'
Foto Noorderkrant

dinsdag 31 oktober 2017

NOORDPOLDERZIJL In 1967, toen 10 jaar oud, begonnen Tjaart van Hoorn en Koos van der Maar met wadlopen. En dat doen ze 50 jaar later steeds, tot op de dag van vandaag. Alle reden voor een klein feestje dachten beide heren.

In het Zielhoes op Noordpolderzijl kwamen een 20-tal genodigden zaterdag 28 oktober jl. bij elkaar om dit te vieren. Onder de genodigden waren ook een aantal oud-gidsen uit de beginperiode en kwamen de verhalen al spoedig los.

Het wad, de dijk, de kwelder en de polder werkten als een magneet op Tjaart en Koos. Het avontuur en soms kattenkwaad trok. Ze gingen mee botvissen en later met de wadlopers 'achter diek oet'. Eerst zwerftochten dichtbij de kust en later kwamen de oversteken naar de eilanden. Ze leerden veel van de toen al ervaren wadloopgidsen. Koos en Tjaart werden in 1975 gediplomeerd gids. Met het diploma op zak liepen ze veel wadlooptochten en lieten jaarlijks honderden toeristen genieten van het wad.

In de loop der jaren kwamen steeds meer regeltjes voor het wadlopen. Van de overheid maar ook van het bestuur van de wadloopstichting. Zo kon het gebeuren dat in de zomer van 1972 Koos en Tjaart alleen als gids met een groepje het wad op gingen. Zij waren toen 15 jaar. Later werd er door het bestuur van de wadloopstichting een minimumleeftijd voor het gidsenexamen ingevoerd van 18 jaar.

Ook nu lopen beide heren nog regelmatig op het wad. Daarbij wordt minstens één keer per jaar het Duitse wad bezocht. Na een heerlijke lunch konden de aanwezigen terugkijken op fijne middag met leuke herinneringen.

Bron: Noorderkrant