W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2009 - 2016 ZEESTERREN ETEN MOSSELZAAD OP

Nieuwsarchief Waddenzee 2009 - 2016

ZEESTERREN ETEN MOSSELZAAD OP


Kleine zeesterren op mosselzaad
Foto Waddenvereniging.

vrijdag 22 juli 2011

HARLINGEN - Dit jaar is extreem veel mosselzaad ingevangen op touwen bij de drijvende Mosselzaadinvanginstalaties (MZI’s). Wel drie keer zo veel als vorig jaar. Met een microscoop zijn wel zesduizend kleine mosselzaadjes op een centimeter touw geteld. Zo was de situatie een aantal weken geleden. Na een inspectie ronde van de Stormvogel in de westelijke Waddenzee onder leiding van Nico Laros (visserij opziener van EL&I) blijkt de situatie nu anders te zijn. De touwen of ‘longlines’zijn leeg en niet meer bedekt met kleine mosseltjes. Wel worden grote hoeveelheden zeesterretjes op de touwen aan getroffen.

Volgens de visserij opziener hebben de zeesterren flink huis gehouden en al het mosselzaad opgegeten. De inspectie heeft ook zeventig metingen op de bodem in de Waddenzee uitgevoerd op de bekendste mosselzaadbestekken. Deze bestekken zijn locaties waar in voorgaande jaren vaak mosselzaad op de bodem wordt aangetroffen. In Molenrak, Verversgat, Boontjes, Doove Balg, Stompe, Vlieter, Texelstroom en Zuidwest is nauwelijks mosselzaad op de bodem aangetroffen. Wel zijn krabben in grote aantallen op de bodem waargenomen.

Het lijkt dit jaar mogelijk weer een jaar te worden met zeer weinig aanwas van nieuwe mosselen. Over een paar weken zal de Stormvogel weer uitvaren om te kijken hoe de stand van zaken dan is. Onderzoek heeft wel laten zien dat naar mate het warmer wordt krabben en zeesterren talrijker worden in de Waddenzee.

Bron: Nieuwsbrief Waddenvereniging