W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2009 - 2016 VANAF 2013 SNELLERE AANVLIEGTIJD REDDINGSHELI'S WADDENZEE

Nieuwsarchief Waddenzee 2009 - 2016

VANAF 2013 SNELLERE AANVLIEGTIJD REDDINGSHELI'S WADDENZEE

maandag 15 februari 2010

DEN HAAG - De staatssecretarissen Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat en Jack de Vries van Defensie zijn het eens geworden over de financiering van de Search and Rescuehelicopters (SAR) in de Waddenzee. Daarmee is medische noodhulp op de eilanden en redding op zee gegarandeerd. Defensie is verantwoordelijk voor patiëntenzorg, Verkeer en Waterstaat voor de kustwacht. Beide departementen steggelden jaren over de financiering. De Tweede Kamer droeg vorige week unaniem het kabinet op de zaak te regelen. Minister Wouter Bos van financien moest er uiteindelijk aan te pas komen om de zaak te beslechten.

'We zijn eruit', aldus Marie- Christine Lanser van Verkeer en Waterstaat. Het departement garandeert dat drenkelingen op zee vanaf 2013 binnen 20 minuten gered worden. 'Nu varieert dat tussen de 20 en 60 minuten, afhankelijk van plaats en tijdstip.' Daarmee is de zaak voor haar departement rond, aldus Tineke Huizinga.

De heli's zijn nu gestationeerd in Den Helder en Leeuwarden. Om kosten te besparen sluit het station Leeuwarden. Vanaf 2013 moeten gloednieuwe helikopters vanuit Den Helder de waddeneilanden afvliegen. Omdat ze sneller zijn, meer mensen kunnen meenemen en altijd beschikbaar zijn, gaat de redding op zee en het patiëntenvervoer er naar verwachting op vooruit.

Bron: Dagblad van het Noorden