W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 VLUCHTHUISJE 1947-1968 ENGELSMANPLAAT IN ERE HERSTELD

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

VLUCHTHUISJE 1947-1968 ENGELSMANPLAAT IN ERE HERSTELD



De kaap met daarin het drenkelingenhuisje op Engelsmanplaat dat volgens andere bronnen van 1947-1968 op de plaat heeft gestaan.

dinsdag 20 mei 2008

ZOUTKAMP - Het visserijmuseum in Zoutkamp is eigenaar geworden van het oude vluchthuisje van de Engelsmanplaat.
Het museum gaat het restaureren en wil het een mooi plekje geven ergens in de open ruimte in of rond Zoutkamp. Bijna veertig jaar deed het achtkantige zwart geteerde houten huisje dienst als garage van een woning aan de Churchillweg in Zoutkamp. De huidige eigenaar Jan Landman besloot het meer dan tachtig jaar oude huisje te vervangen door een nieuw te bouwen stenen garage. Groen licht voor Sjoerd Moes van het Visserijmuseum, die al jaren op het bijzondere huisje aast en het een mooie plek wil geven, het liefst ergens in de open ruimte in Zoutkamp. Landman schonk het vluchthuisje, dat aanstaande zaterdag wordt afgebroken door de vrijwillige brandweer en voorlopig, tot er een geschikte plek gevonden is, wordt opgeslagen door het museum.

In funktie als garage
Heel veel weet Landman niet van de historie van zijn 'garage'. 'De vorige eigenaar van onze woning werkte bij Rijkswaterstaat en moest het huisje in 1969 vervangen door een nieuwe, de oude mocht hij zelf meenemen, waarna hij er een garage van gemaakt heeft.' Daarvoor heeft het minstens veertig jaar op het wad gestaan en bood het een veilige vluchtplek voor schippers die op zee rond de Engelsmanplaat in de problemen waren gekomen. Het water tussen Ameland en Schiermonnikoog, waar de plaat ligt, staat bekend als een plek waar het flink kan spoken en waar geregeld schepen in nood raakten. In het huisje stonden een kacheltje met brandstof en een noodvoorraad proviand, die elke vier weken werd vervangen."

Waar het huisje nu moet komen moet het museum nog overleggen met de gemeente. Bij voorkeur op een plek met veel ruimte eromheen, een beetje vergelijkbaar met de situatie op de Engelsmanplaat.

Bron: Dagblad van het Noorden