W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 ONDERZOEK NAAR MISDADEN OP DE WADDEN

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

ONDERZOEK NAAR MISDADEN OP DE WADDEN

donderdag 31 maart 2005

HARLINGEN - De Waterpolitie, de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de Koninklijke Marechaussee gaan komend najaar een groot onderzoek doen naar criminaliteit in het waddengebied. 'De Waddenzee is open water en we hebben er dan ook weinig zicht op wat zich daar afspeelt', zegt M. Groothoff, hoofd van de unit Waddenzee van het Korps landelijke Politie Diensten. Hij zegt niet de indruk te hebben dat via de waddeneilanden meer drugs Nederland worden binnengesmokkeld dan via vergelijkbare gebieden als Zeeland.

In 2004 trok de toenmalig waarnemend burgemeester H. Sybesma van Schiermonnikoog aan de bel. Volgens Sybesma neemt de drugssmokkel via het wad toe. En hij verwachtte ook een toename van drugssmokkel door het verdwijnen van de vuurtorenwachters op de waddeneilanden en bezuinigingen bij het KLPD. Burgemeester B. Swart van Schiermonnikoog is dolgelukkig met het onderzoek. 'Er zijn zoveel geruchten, maar je weet niet wat waar is. Dus zitten alle waddeneilanden te springen om een onderzoek. Dan weten we tenminste wat er feitelijk aan de hand is en kunnen we beleid maken'.

Het onderzoek van de drie overheidsdiensten richt zich op alle gebieden in het waddengebied. Er wordt ook gekeken naar illegaal snelvaren door recreanten, de beroepsvaart, illegale wadlooptochten en de naleving van milieuregels. 'Er komt steeds meer recreatie. Dat levert problemen op. De bruine vloot bestaat bv. uit 400 - 500 boten die tegelijkertijd in totaal 10.000 tot 14.000 toeristen op het wad rondvaren, dat is gigantisch', aldus Groothoff.

Het ligt in de bedoeling dat politie en marechaussee vaker de dijken zullen controleren, zowel overdag als 's nachts.

Bron: ANP, Dagblad van het Noorden