W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 SCHIERMONNIKOOG KOOPT OOSTPUNT EILAND VAN GEMEENTE EEMSMOND

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

SCHIERMONNIKOOG KOOPT OOSTPUNT EILAND VAN GEMEENTE EEMSMOND

woensdag 22 december 2004

SCHIERMONNIKOOG - De Friese gemeente Schiermonnikoog wordt weer volledig de baas over het eigen eiland. De gemeenteraad heeft dinsdagavond besloten een stuk van het eiland dat door zandafzetting de Groningse gemeente Eemsmond was binnengewandeld voor 23.000 euro te 'kopen'.
Dat heeft burgemeester Bert Swart dinsdagavond bevestigd. De gemeenteraad weigerde in juni dit jaar principieel geld voor het stukje eiland te betalen. De raad vond het vreemd dat er betaald moet worden voor de extra verantwoordelijkheid en kosten die het stukje eiland met zich meebrengt.

Moeilijke beslissing
Burgemeester en wethouders wisten de raad dinsdag na een lange vergadering toch te overtuigen. 'Het was een uitermate moeilijke beslissing. Ik ben er trots op dat de raad uiteindelijk met een meerderheid van vijf tegen drie stemmen toch nog akkoord is gegaan', aldus Swart.

Vooral de veiligheid woog voor het college en uiteindelijk ook voor de gemeenteraad zwaar. Als er een ongeluk zou gebeuren op het stukje Schiermonnikoog dat in de gemeente Eemsmond ligt, is namelijk niet duidelijk wie verantwoordelijk is.
Daarnaast verdient het waddeneiland de investering van 23.000 euro terug, omdat de uitbreiding een jaarlijkse hogere financiële bijdrage van de rijksoverheid betekent, zo zegt burgemeester Swart.

Friesland koop van Groningen
De provincie Friesland bereikte eerder al een akkoord met de provincie Groningen over een compensatie van 274.000 euro voor overname van het nieuwe stuk Schiermonnikoog.

Bron: Dagblad van het Noorden