W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 NATUURBEHEER: MUIZENHOTEL OP GRIEND?

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

NATUURBEHEER: MUIZENHOTEL OP GRIEND?

Vogelwachtershuisje Griend
Vogelwachtershuisje op Griend, uiteindelijk gebouwd in 2007

zaterdag 11 oktober 2003

GRIEND - De Vereniging Natuurmonumenten overweegt om op Griend 'een muizenhotel' te bouwen. Begin jaren negentig verschenen bosmuizen op het onbewoonde eilandje tussen Harlingen en Terschelling. Sindsdien vormen ze een belangrijke voedselbron voor de vier à vijf velduilen die er overwinteren. Om te voorkomen dat de muizen bij overstromingen verdrinken is een vluchtplaats in het vogelwachtershuisje een optie. Het karakteristieke huisje op palen is aan vervanging toe. Natuurmonumenten wil in het ontwerp voor een nieuw vogelwachtershuis een ruimte maken voor de muizen. 'Zeg maar een muizenhotel. Een plek tussen twee planken waar we dan allemaal lekkere spullen in stoppen', zegt beheerder Otto Overdijk.

Van april tot juli wonen er twee vogelwachters in het huisje-op- palen. Die doen nu nog alle moeite om de bosmuizen buiten de deur te houden. Zo spijkerden ze aangespoelde deksels van mayonaise-emmertjes aan de palen, zodat de hongerige gasten minder gemakkelijk naar boven kunnen klimmen.

Voedsel voor velduil
Toch weten de muizen het onderkomen binnen te dringen. In de matrassen van de vogelwachters maken ze holletjes en ook het opgeslagen voedsel en de voorraden zijn niet veilig. 'We moeten het heel goed verpakken', aldus Overdijk. 'Het toiletpapier, daar maken ze heel kleine snippertjes van.'

Ondanks al die ongemakken zijn de vogelbeschermers erg blij met de bosmuizenpopulatie. 'We willen in ieder geval niet dat ze verzuipen, want de zeldzame velduilen eten er 's winters goed van.'

Hoe de kleine diertjes op het geïsoleerde eilandje terecht zijn gekomen, is niet geheel duidelijk. De beheerder denkt dat ze zijn meegekomen met de takkenbossen die destijds werden gebruikt voor het versterken van de kustverdediging op Griend.

Bron: Leeuwarder Courant