W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 'VRAATZUCHTIGE JAPANSE OESTER DREIGT WADDENZEE TE OVERWOEKEREN'

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

'VRAATZUCHTIGE JAPANSE OESTER DREIGT WADDENZEE TE OVERWOEKEREN'


Oesterbank

zaterdag 12 juli 2003

TEXEL - De Japanse Oester rukt op naar het oostelijke Waddengebied en wordt steeds vaker aangetroffen onder Ameland en Schiermonnikoog en in de Eemshaven. Onderzoeksinstituut Alterra voorspelt dat de oesters mossels en kokkels op termijn zullen gaan verdringen.
Alterra opende eind maart via www.waddenzee.nl een internetpagina waar mensen kunnen doorgeven dat ze een Japanse Oester hebben gezien. In drie maanden tijd kwamen 100 mailtjes binnen. Onderzoeksleider Norbert Dankers onderstreept het belang van iedere melding. 'Al is er maar één oester gezien, dan is het al vermeldenswaardig'. Ze vermenigvuldigen zich snel.
Oesterbanken kunnen uitgroeien tot enorme riffen en overwoekeren de mossels, legt Dankers uit. Daardoor blijft er voor de vogels geen voedsel meer over. Uit tellingen van Alterra blijkt dat de vogels wegblijven van de Mokbaai bij Texel sinds deze is overgenomen door oesters. Rond Texel liggen drie oesterriffen van 2-3 ha. groot. 'Daar kun je niet overheen lopen. Je snijdt er je benen aan open'. De oesterbank bij de Ballumerbocht op Ameland kan de komende jaren uitgroeien tot een rif van 5-10 ha., volgens Dankers.

Meer oesterbanken
Wadlopers hebben melding gemaakt van oesters bij de Sprutel, een geul onder Schier. Er liggen er daar nu 1-2 per vierkante meter. Over drie jaar zijn dat er tientallen en weer drie jaar later ligt er een rif, voorspelt Dankers.
Zo'n 20 jaar geleden werden de eerste Japanse Oesters in de Nederlandse Waddenzee aangetroffen. Die waren waarschijnlijk afkomstig uit de Oosterschelde, waar ze worden gekweekt. Meegekomen met bv. een vissersboot of de larven zijn met de naar het noorden gerichte getijstroom meegenomen.
In de beginfase zijn de oesters commercieel interessant omdat ze dan los zijn te oogsten. Eenmaal met elkaar vergroeid in een rif kunnen ze alleen nog per blok worden losgehakt of gezaagd.
'Het is een probleem' vindt directeur Hans Revier van de Waddenvereniging. Hij wil binnenkort met natuurbeschermers en wetenschappers rond de tafel om oplossingen te bespreken. 'Ik zou niet weten wat je er aan kunt doen. Je kunt moeilijk honderden mannen met pikhowelen het wad op sturen'.

Afkomstig uit Oosterschelde 
De Japanse Oester is in 1964 in de Oosterschelde geïntroduceerd. Ze werden aangevoerd omdat de strenge winter van 1962/63 dood en verderf had gezaaid onder de inheemse platte oester. Sindsdien heeft de Japanse Oester de platte oester grotendeels verdrongen uit de Zeeuwse wateren. Volgens het Centrum voor Schelpdiervisserijonderzoek in Yerseke is op dit moment ruim 600 ha. Oosterschelde-platen overwoekerd met Japanse Oesters.

Bron: Volkskrant 11/07/03 en Dagblad van het Noorden 12/07/0

Naschrift L.Kwant:
Recent zijn ook Japanse Oesters gevonden op een schelpenbank dicht bij het Westerstrand van Rottumeroog. Ook langs de Sprutel onder Schiermonnikoog, dicht bij wantij liggen nu oesters. Ze komen nu voor van de Mokbaai op Texel tot aan Rottumeroog en de Eemshaven. Weliswaar nog stees plaatselijk! En niet alom verspreid.

Een verzoek van een bewoner van Ameland om Japanse Oesters te mogen rapen voor consumptie in restaurants is afgewezen in verband met het 'risico van vogelverstoring' (!)
Opvallend is dat op de oesterbank nabij de veerdam van Schiermonnikoog mossels zich vasthechten aan de oesters. De oester biedt de mossel een stevig houvast.
De Japanse Oester wordt niet door vogels gegeten en is winterhard. Na een strenge winter met veel schade aan mossels en kokkels (niet winterhard) zou het denkbaar zijn dat de Japanse Oester in korte tijd een dominante positie onder de schelpdieren in de Waddenzee gaat innemen.

Lammert Kwant