W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 BUNKER WASSERMANN OP SCHIER WEER TOEGANKELIJK

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

BUNKER WASSERMANN OP SCHIER WEER TOEGANKELIJK

donderdag 15 mei 2003

SCHIERMONNIKOOG - De grote bunker Wassermann is weer toegankelijk voor het publiek. Op 14 mei jl. is de bunker 'officieel geopend'.
De Wassermann was een onderdeel van de Duitse Atlantikwall. Op Schiermonnikoog werd begin jaren '40 tijdens de Duitse bezetting een heel bunkerdorp gebouwd ten behoeve van de luchtverdediging met radar en luisterapparatuur. Op de Wassermann moest een grote radarantenne komen. De stalen antennemast is echter nooit geplaatst, omdat het niet paste ... mogelijk omdat er sabotage is gepleegd tijdens de bouw.

Spannend
In de jaren '50 en '60 was de bunker vrij toegankelijk. Aanvankelijk via diepe schachten vanaf de bovenzijde waardoor je naar beneden kon afdalen. Later waren er openingen in de muren en kon je ook van de zijkant de bunker binnenkomen. In 1976 is de bunker om veiligheidsredenen afgesloten.
De laatste jaren kwamen er bij Natuurmonumenten, de beheerder van het Nationaal Park Schiermonnikoog, regelmatig verzoeken binnen de bunker weer open te stellen. Natuurmonumenten heeft hier over met diverse partijen overleg gehad en men kwam tot de conclusie dat het mogelijk was.

Werkgroep
Er werd een bunkerwerkgroep gevormd door vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Natuurmonumenten en diverse vrijwilligers. Om de bunker toegankelijk te maken moest er met name binnen worden opgeruimd. In de jaren dat de bunker vroeger open was is er veel zand ingestoven, bovendien was er ook puin in de bunker gestort. Natuurmonumenten heeft samen met vrijwillligers de laatste maanden het zand en 21 ton puin uit de bunker gehaald.
De kosten, ca. 12.000 euro zijn beschikbaar gesteld door Natuurmonumenten, Leader en de provincie Friesland. Het geld is niet alleen besteed aan het opruimen van de bunker, maar ook aan het plaatsen van roosters op de diepe schachten. Er zullen zonnepanelen worden gemonteerd voor de verlichting van de bunker.

Bron: Nieuwe Dockumer Courant en info LK