W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 LAATSTE FASE MEGA-SECTIE ZEEHONDEN AFGEROND

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

LAATSTE FASE MEGA-SECTIE ZEEHONDEN AFGEROND

dinsdag 19 februari 2003

GRONINGEN - Onder grote belangstelling van de nationale en internationale pers werd in oktober 2002 gedurende een hele week in een fabriekshal in de stad Groningen sectie uitgevoerd op bijna 1200 zeehonden. Kort daarna werd door het ministerie van LNV het officiële einde van de virusepidemie afgekondigd. Toch werden nog weken nadien dode zeehonden gevonden langs de kusten van de waddeneilanden en van Friesland en Groningen. Ook die dode dieren werden verzameld en opgeslagen in diepvriescontainers.

Totaal 1150 zeehonden onderzocht
Om het wetenschappelijk onderzoek compleet te maken, heeft de Zeehondencrèche samen met de Erasmus Universiteit te Rotterdam weer een sectie-sessie georganiseerd in Groningen. Hier worden de laatste 150 zeehonden onderzocht door een team van onderzoekers en vrijwilligers van de Zeehondencrèche en de Erasmus Universiteit. Alle dieren worden op zoveel mogelijk aspecten onderzocht. Naast virologie en pathologie, uitgevoerd door het Erasmus MC, liggen accenten vooral op reproductiestatus (in samenwerking met Schotland) parasitologie (in samenwerking met Spanje) en toxicologie (in samenwerking met Japan).

De vorige keer is ruim 7 kubieke meter monsters van vetweefsel en organen verzameld. Een deel daarvan is naar Japan verzonden voor toxicologisch onderzoek. De Japanse overheid financiert dit onderzoek met ruim 1 miljoen euro. Bij dit afsluitende onderzoek is een tweetal wetenschappers uit Japan naar Groningen gekomen om aanvullende metingen en onderzoekingen aan zeehonden uit te voeren. Naar verwachting kunnen binnen een aantal maanden de eerste resultaten van de onderzoeken bekend gemaakt worden.

Bron: Interwad