W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Helden Historische Wadlooptochten 14 juni 1939 - Het begin (14 juni 2014)

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021

14 juni 1939 - Het begin (14 juni 2014)


Uit: Wadlopen - Jan A. Niemeijer e.a., Haren 1969

zaterdag 14 juni 2014

Heiko Oterdoom

EELDE - 75 jaar geleden, op 14 juni 1939, liep Derk Schortinghuis met 3 vrienden naar Rottumeroog - dit kan als het begin van de wadloopsport beschouwd worden. Een lid van het groepje, Ate Meijer, staat pontifkaal op de foto met een lege fietsband om zijn kolbertje. Maar dit uitrustingsstuk heeft het niet gehaald als standaard uitrusting van de wadloper.

Het criterium voor de wadloopsport is dat er geen economische belangen op het spel stonden zoals een paard naar de wal brengen, een ijlboodschap sturen of de doodstraf van de malle Graaf te ontlopen (deze oversteken zijn bekend en kleurrijk beschreven). Verder is een criterium dat de zelfde acteurs hun prestaties gaan herhalen en dat hun tocht geen eendagsvlieg is zoals in de zomer van 1929 toen een groepje naar Schier liep na geslaagde tochten over het ijs in de strenge winter ervoor. Zoals Derk schrijft over zijn 1939-tocht moet het wel ‘flauwekul’ in de ogen van de voogd Toxopeus zijn geweest.

Nu, Derk heeft de wadloopsport ten volle op de kaart gezet. In de oorlog beraamde hij een vluchtroute via Simonszand naar Engeland. Hij betaalde zijn verzetswerk met de doodstraf die hij met mede doodstrafzitters op het nippertje heeft overleefd - als pionnen van Himmler om aan het einde van de oorlog te kunnen zeggen: "Wij Duitsers waren niet zo slecht". Derk Schortinghuis en kameraden werden verraden door Anton van der Waals die tientallen moedige NL-ers aan de Duitsers afleverde.
Dit oorlogsverleden was ook de reden dat op Schortinghuis' tochten altijd een tiental kommando’s met dikke pukkels meeliepen en verder het direktoraat van de studentenvereniging Omlandia in pandjesjas.

De boeken van Schortinghuis zijn geweldig - met humor en in prachtig Nederlands:

  1. De Postiljon van de Cocksdorp - nog steeds het beste boek over de wadloopsport: met beschrijving hoe een waterprofiel te maken en voor vele kritieke punten op welk tijdstip laagwater valt t.o.v. Harlingen
  2. Cleyn eilant Rottum - De geschiedenis van het eiland Rottumeroog
  3. Van het volk is niets bekend geworden - Uit de geschreven nalatenschap van GK van Dijk, voogd van Rottumeroog van 1865 - 1908.
  4. Met de dood voor ogen - hier beschrijft Derk op blz. 30 dat hij in 1942, dus tijdens de oorlog, besefte dat je niet alleen naar Rottumeroog kunt lopen maar ook naar Engelsmanplaat, Simonszand, Schier en Ameland.

Meer info


Zaterdag 14 juni jl. Nachttocht naar Rottumeroog

Op zaterdag 14 juni 2014 jl., precies 75 jaar na de historische wadlooptocht van Schortinghuis cs. organiseerde St. Uithuizer Wad in samenwerking met de Vrije Wadlopers een nachtelijke wadlooptocht naar Rottumeroog.
Sommige deelnemers deden mee in een vooroorlogse outfit met pandjesjas en met een fietsband om.
Na aankomst op Rottumeroog was er voor de deelnemers een kruidenbittertje om bij te komen van de koude tocht en om te toasten op 75 jaar recreatief wadlopen.


Wadlopers in vooroorlogse outfit in de bus van Lauwersoog naar de
Emmapolder. Links Heiko Oterdoom, rechts Menno de Leeuw


Op weg naar Rottumeroog


Toast op 75 jaar recreatief wadlopen
Foto's Robert van der Kroef, St. Uithuizer Wad