W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Waddenzee Nieuws November 2022: twee nieuwe Search And Rescue-helikopters (SAR) voor Kustwacht Nederland

Waddenzee Nieuws 2022 - 2024

November 2022: twee nieuwe Search And Rescue-helikopters (SAR) voor Kustwacht Nederland


Een Agusta Westland 189 helikopter

zaterdag 4 december 2021, update 7 februari 2024

DEN HELDER - Kustwacht Nederland heeft november 2022 de beschikking gekregen over twee nieuwe helikopters voor Search And Rescue (SAR). Defensie heeft hiervoor een contract afgesloten met Bristow Nederland. Bristow gaat de toestellen onderhouden en levert de bemanningen.
De SAR-helikopters kunnen binnen 20 minuten in de lucht zijn, ook in het weekend. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee, Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse wateren.

Eén helikopter vliegt vanaf Den Helder Airport (Vliegveld De Kooij), de andere is gestationeerd op Vliegveld Midden-Zeeland (Walcheren). De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

De twee helikopters zijn van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van 10 jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zijn standaard twee vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige. De toestellen zijn ingericht als ambulance. De helikopters kunnen ook worden ingezet voor medische evacuaties en voor bv. het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip.

Bron info: Kustwacht NL

Meer info:

Werken aan boord van de SAR-helikopter (AW 189)
15 maart 2022

Kustwacht Nederland

Bristow Group

Agusta Westland 189 - Wikipedia

Search and rescue (SAR) - Wikipedia