W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Nieuwsarchief Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021 Loos alarm op Handelskade Oost Delfzijl in verband met wadloper

Wadlopen Nieuws 2022 - 2024

Loos alarm op Handelskade Oost Delfzijl in verband met wadloper


KNRM Prio 1. Bron www.p2000-online.net/knrmf.html

woensdag 6 februari 2019

DELFZIJL - Op zaterdag 2 februari 2019 jl. werd omstreeks 14.15 uur alarm geslagen bij brandweer, ambulance, politie en KNRM. Een man had zich vanaf de Handelskade Oost te Delfzijl het zeewater in begeven. Een gevaarlijke situatie met kans op wegzakken in het slik bij de Eems, zo leek het. Men vreesde met een suïcidale persoon te maken te hebben die alle vorm van hulp leek af te slaan.

Twee agenten in waadpak gingen achter de man aan. Deze verdween echter met grote snelheid op de zandplaat Paap/Hond en was niet meer in te halen. Eén agent keerde daarop terug naar de wal.


Op een foto in de Eemskrant is te zien dat de persoon in kwestie ferm doorloopt,
hij kruipt niet hulpbehoevend in het slik.

KNRM Eemshaven voer met de reddingboot 'Jan en Titia Visser' de Bocht van Watum in. Twee bemanningsleden gingen van boord op de Paap/Hond, het lukte hen evenmin met de man in contact te komen 'die nu met grote snelheid in de richting van de Eemshaven' liep.


Track van de tocht van de reddingboot Eemshaven. Info Menno de Leeuw.

Het bleek om een deskundige wadloper te gaan die een wadlooptocht maakte van Delfzijl naar het Gaseiland op de zandplaat Hond. En weer terug. Hij was in het bezit van een wadloopvergunning en had marifoon en telefoon bij zich. Hij verbaasde zich op enig moment over de hulpdiensten in de buurt en nam via de marifoon contact met ze op. Toen duidelijk was dat de man niet in nood was werd de actie direct afgeblazen.

De andere agent in waadpak kreeg tijdens de reddingsoperatie last van een 'onderkoelde voet'. Hij ging daarop samen met de beide bemanningsleden aan boord van de Jan en Titia Visser. Na controle door ambulancepersoneel in de Eemshaven bleek de politieman in orde te zijn.

Toen de wadloper in het halfdonker terugkwam op de Handelskade Oost was de rust daar inmiddels weergekeerd.

De wadloper heeft een dag na de tocht en het loos alarm contact gehad met de Waterpolitie. Daarbij is uitvoerig gesproken over de zaak en zijn wederzijds de bevindingen uitgewisseld. Waterpolitie en wadloper zijn van mening dat het interessant is dat beiden met een 180 graden gedraaid beeld naar de situatie hebben gekeken en zó vanuit het eigen beeld hebben geredeneerd dat beiden de situatie anders hebben geïnterpreteerd en hebben beleefd.
De wadloper heeft alle betrokkenen bedankt en voor de komende zomer een wadlooptocht aangeboden.


Delfzijl-Gaseiland v.v. op 2 februari 2019. De zwarte lijn is de geplande route,
de rode lijn de gelopen track. Info Peter Laagland

Lees ook:
Man op wad bij Delfzijl blijkt na lange zoekactie wadloper te zijn

Urenlange zoekactie nabij Delfzijl

Delfzijl - Gaseiland Hond v.v. in één tij opnieuw gelopen