Mudwalking abroad
‘Wadlopen’ naar de Bretonse eilanden - gepubliceerd 16 december 2023
- Gegevens
- Laatst bijgewerkt: 09 januari 2024
- Aantal Pageviews: 1231
Kaart van Bretagne met daarop zo veel mogelijk de topografische namen uit onderstaande tekst.
Grandes marées' (springvloeden) zorgen voor spektakel in Bretagne. Vooral bij het eiland Saint-Malo, waar de grootste getijdenverschillen van Europa zijn. Eb en vloed kunnen hier ruim 14 meter verschil hebben.
De geografische ligging van Saint-Malo, in de Baai van de Mont Saint-Michel, maakt dat hier de grootste getijverschillen van Europa optreden. Het verschil tussen hoog- en laagwater kan dan oplopen tot meer dan 14 meter. Het meest spectaculaire uitzicht op de getijden is langs de dijk van Sillon en de dijk van Rochebonne nabij Saint-Malo (foto’s onder). Bij vloed is de kracht van de golven hier indrukwekkend, zeker als er een stevige noordwestelijke wind waait.
'Voetvissen' bij laagwater
Bij laagwater komen krabben, garnalen en mosselen tevoorschijn. Liefhebbers van 'la pêche à pied' (voetvissen) hebben een uur de tijd om hun emmers te vullen voor het water weer begint te stijgen. De grote getijdenverschillen geven ook toegang tot gebieden langs de Bretonse kust die normaal gesproken niet te voet bereikbaar zijn, zoals de Baai van Saint-Brieuc en het gelijknamige natuurreservaat. Ook de kust bij Roscoff is tijdens springtij een bezoek waard. In dit uitgestrekte gebied is veel zeewier te vinden, dat handmatig wordt geoogst voor toepassingen in cosmetica, landbouw en voeding.
‘Wadlopen’ naar de Bretonse eilanden
Bretagne wordt omringd door bijna 300 eilanden. Veel van deze eilanden zijn met het land verbonden door wegen die alleen bij laagwater droogvallen. Het eiland Callot in de Baai van Morlaix, Verder in de Golf van Morbihan of La Comtesse in Saint-Quay-Portrieux zijn enkele voorbeelden van kleine eilanden die je alleen te voet kunt bezoeken als de zee zich terugtrekt.
Wadlopers onderweg van Ile Callot naar de vaste wal
Saint-Malo Via Tioga
Bron: Frankrijk.NL
Nederlandse wadlopers in Bretagne |
Eind april 2023 liepen Heiko Oterdoom en Leendert Oterdoom eerst naar het eilandje Tombelaine en dan naar Mont St Michel, zie de gele track op het satellietbeeld.
Meer info: |