W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home 3. Helden Ongewone Wadlooptochten Wadlopen Steenplaat - Richel v.v. - 49 km in 10½ uur - 26 februari 2022

Ongewone Wadlooptochten

Wadlopen Steenplaat - Richel v.v. - 49 km in 10½ uur - 26 februari 2022


26 februari 2022. Gelopen route Steenplaat/Hengst - Richel v.v. - 49 km in 10½ uur.
Track Peter Laagland

zondag 13 maart 2022

Door Peter Laagland

DE COCKSDORP - Op 26 februari 2022 jl. zijn Peter Laagland en Ben Verbree van de Steenplaat via de Hengst naar de Richel op en neer gelopen. Over de 49 km lange tocht deden zij ruim 10,5 uur. Een tocht die voor de eerste keer gemaakt is. Hieronder is een verslag van deze tocht te lezen.

Steenplaat --> Richel
Om half vijf ’s ochtends vertrekken we vanaf de Steenplaat. Het is helder en rustig weer. Het zwakke briesje dat er is waait in onze rug, waardoor we er niks van merken. De doorwading van de Steenplaat naar de Hengst verloopt eenvoudig. Storm Eunice die op 18 februari windkracht 10 bereikte op Texel en Vlieland heeft het wad hier afgevlakt, waardoor geultjes zijn verdwenen. Onderweg zwemt er een zeehond langs ons door het kniediepe water. We komen sowieso veel zeehonden tegen, zowel op de Steenplaat horen we het geschuifel van een kudde en op de Hengst liggen o.a. jongen van de grijze zeehond. Maar ook op de oevers van Jack IJst ligt vaste prik een groepje.


1. 26 februari 2022 06:54: Ben in het ochtendgloren langs het Engelsche Vaarwater op weg naar de Richel.
Foto Peter Laagland

De tocht voert over de hoogste gedeeltes van het westelijke wad, waardoor we in combinatie met de gunstige waterstand van vandaag weinig water tegen komen. In combinatie met het mooie weer zorgt dit ondanks de enorme afstand van 49 km voor een ontspannen tocht waarin volop genoten wordt. ’s Ochtends is het zo rustig op het wad dat geluiden ver dragen. In de verte horen we naast verschillende vogels zoals de wulp en de scholekster de branding van de Noordzee op Vlieland en het gehuil van zeehonden door de nacht. De vele sterren aan de heldere hemel en het vrije zicht langs de gehele horizon geven mij ’s nachts op het wad het gevoel dat ik op ruimteschip aarde sta en door de ruimte zweef. Zeker als Venus als een heldere ochtendster in het zuidoosten van achter de horizon verschijnt en aan de hemel begint te klimmen, snel gevolgd door de maan. In het ochtendgloren verdwijnen er steeds meer sterren en neemt het zicht langzaam toe en zie je steltlopers druk in de weer om hun ontbijt bij elkaar te zoeken op het drooggevallen wad.


2. 26 februari 2022 07:51: Ben bij zonsopkomst.
Foto Peter Laagland

Op een zonovergoten dag zijn we vlak onder de Richel getuige van de voortplanting van zagers. Dit zijn 30 cm lange borstelwormen die in gangen in de wadbodem leven en voor wadlopers zelden zichtbaar zijn. De geslachtrijpe mannetjes kleuren in de winter donkergroen en komen in het vroege voorjaar naar buiten om zichzelf volledig om te zetten in kuit totdat er slechts een velletje van ze overblijft. We zien tientallen zagers in plasjes water rond kronkelen terwijl ze uit hun achterlijf witte slierten afscheiden.


3. Nabij de Richel waren tientallen zagers te zien die uit hun achterlijf sperma uitscheidden.
Foto Peter Laagland


4. 26 februari 2022 09:46: Aankomst op de Richel met op de achtergrond Vlieland.
Foto Peter Laagland

Richel --> Steenplaat
Vanaf de Richel lopen we weer terug naar de Hengst en de Steenplaat. Het wad is nu nagenoeg drooggevallen, pas bij de oesterbanken in de buurt van de Steenplaat stuiten we op ondergelopen wad. Er zal vandaag echter weinig water opkomen en we hoeven ons geen zorgen te maken dat we moeten zwemmen en waden daarom rustig het water door. Bijzonder is dat er een zeekoet voor ons langs zwemt en duikt. Een vogel die ik nog niet eerder heb waargenomen op het wad, mogelijk is deze met de storm Eunice meegevoerd naar de kust.


5. 26 februari 2022 10:10: Peter Laagland naast de ton Vlielander Balg 14.
Foto Ben Verbree

Het wad langs het Engelsche Vaarwater en Jack IJst vind ik zo mooi! Geulen gevuld met helder groenblauw water, wit oplichtende schelpen en niemand te bekennen. Ondanks dat de veerboten naar Texel gisteren zo vol zaten dat er een file tot in Den Helder stond en er een extra afvaart nodig was om iedereen mee te krijgen, hebben wij hier ruim tien uren lang over het wad gelopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Wat een vrijheid en wat een ruimte.


6. 26 februari 2022 13:10: Ben nabij een witte schelpenrichel bij de oesterbank bij terugkeer nabij de Steenplaat.
Foto Peter Laagland

Van de Hengst is niet veel meer over na storm Eunice, toch is er bij daglicht nog enigszins een structuur in het zand te zien. Als we weer op de Steenplaat staan kijken we naar de westpunt van Vlieland en zien daar o.a. het reddingshuisje staan. Dit terwijl we vanaf de Richel nog op de oostpunt van Vlieland met zijn duinen, haven en dorp keken. We hebben dus letterlijk parallel langs de lengte van Vlieland over het wad heen en weer gelopen. Het is voor mij de langste wadlooptocht tot nu toe.


7. 26 februari 2022 14:50: Foto vanaf de Steenplaat met op de achtergrond de vuurtoren van Texel.
Foto Ben Verbree

www.avontuurlijkwadlopen.nl