W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home 3. Helden Vaste wal - Griend v.v. in één tij - 28 november 2018

Ongewone Wadlooptochten

Vaste wal - Griend v.v. in één tij - 28 november 2018

Wo. 28 november 2018

Peter Laagland liep op 28 november 2018 in 9.5 uur op en neer van de vaste wal bij Koehoal (nabij Tzummarum) naar het eiland Griend op en neer. Een primeur.


Verslag van Peter Laagland

Het is me op 28 november 2018 gelukt om naar Griend op en neer te lopen. Ik heb over de afgelegde 38 km 9,5 uur gedaan.

Het waren moeilijke omstandigheden met een straffe wind (> 6 Bft), buien, veel water tussen de Ballastplaat oost en west, slecht zicht en in het donker terug.
Gelukkig was ik goed gekleed en daarmee afgeschermd van de elementen en mijn benen waren fit en konden lekker doorlopen. Zelfs zo lekker dat ik de marge die ik aan het begin van de tocht had ingebouwd onbenut heb gelaten en daardoor te vroeg bij de doorwading tussen de Ballastplaat oost en west aan kwam, het water was nog opkomend. Ik was nl om 11:30 van wal gegaan (hoogwater Harlingen 13:36 uur, LK) en had nog voor hoogwater het Kimstergat door gestoken.
Na een klein uur waden, golven tot zover ik kon kijken, koude voeten en dieper wordend water en niet zeker wetende of het al zakkende was, besloot ik hier om verstandig te zijn en om te keren naar droog wad. Om niet koud te worden heb ik een klein ommetje gemaakt. Toen daar het zonnetje zich waterig liet zien, het water zich snel aan het terugtrekken was en ik nog voor op schema lag, besloot ik een tweede en succesvolle poging te wagen. Hierdoor werden de geplande 34 kilometers er 38.

Het slechte zicht en duister maakte de navigatie lastig, de constante wind bood gelukkig een goede parameter om op te lopen.

Zonder GPS had ik de tocht niet aangedurft. Maar als het mooi helder weer is en het licht is moet het te doen zijn met kompas denk ik. Je hebt goed zicht op de kust (en Terschelling) en bijbehorende peilpunten. Bovendien komt de route ook niet heel precies, zo lang je maar richting het westen blijft lopen kom je vanzelf op Griend.


Het getij te Harlingen tijdens de wadlooptocht.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.