W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home 3. Helden Drie wadlooptochten van/naar Hengst en Steenplaat - april 2019

Ongewone Wadlooptochten

Drie wadlooptochten van/naar Hengst en Steenplaat - april 2019


Opkomende zon nabij de Schorren op Texel - 1 april 2019
Foto Peter Laagland

1. Texel - Hengst - Steenplaat 1 april 2019

dinsdag 9 april 2019

"Maandag 1 april 2019 heb ik de tocht gemaakt van Texel via de Hengst naar de Steenplaat waar ik werd opgehaald door een schipper.
Het was een lange tocht van 36 km waar ik bijna 8 uur over gedaan heb. Hoewel het eerste stuk vanaf Texel nabij de Schorren al droog was gevallen, liep ik al snel met mijn voeten in het water. Pas voorbij het Engelsche Vaarwater waar ik richting het zuidwesten draaide op de Waardgronden, viel het wad pas echt goed droog. Het stuk na de Driesprong was dan ook mentaal zwaar doordat ik bijna 5 uur lang alleen maar water om me heen had gezien en er geen einde aan leek te komen.
's Ochtends vertrok ik tegen een ijzige noordoostenwind in, maar toen ik eenmaal op de drooggevallen zeebodem stond was het genieten met de wind in de rug, de brandende zon hoog aan de hemel en stevig terrein onder mijn voeten. Het heldere water in de geulen, de vele trekvogels en enkele gewone zeehonden maakte de beleving compleet !"

Peter Laagland

www.avontuurlijkwadlopen.nl


Track Texel - Hengst - Steenplaat 1 april 2019
Track Peter Laagland


Selfie nabij het heldere Engelsche Vaarwater
Foto Peter Laagland


Takje en schelpen op de Hengst met op de achtergrond de vuurtoren van Texel
Foto Peter Laagland


2. Vlieland - Hengst - Steenplaat 6 april 2019


Vlieland - Hengst - Steenplaat 6 april 2019
Track Peter Laagland

"In de serie Westelijk wad, heb ik afgelopen zaterdag 6 april 2019 jl. onder een dik wolkendek de tocht Vlieland - Hengst - Steenplaat gemaakt. Halverwege mijn tocht voorbij de Ketels viel het wad droog. Vanaf daar had ik de aantrekkende noordoostenwind in de rug. De oesterbanken heb ik voor het eerst aan de noordzijde gepasseerd. Over de 24 km heb ik vijf uur en een kwartier gedaan."

Peter Laagland


3. Steenplaat - Hengst - Richel 16 april 2019


Hengst - Steenplaat - Richel 16 april 2019
Track Peter Laagland

"Op maandag 16 april 2019 heb ik de 26 km lange tocht van de Steenplaat via de Hengst naar de oostpunt van de Richel gelopen in 6 uur. Ik heb me laten afzetten vanaf Texel op de Steenplaat en ons laten ophalen op de Richel. Ja ons, het laatste stuk van mijn tocht heb ik samen met vier andere wadlopers gelopen die vanaf Vlieland waren vertrokken. En ik was ook niet de enige die vandaag een tocht vanaf de Steenplaat heeft gelopen. In totaal zijn er dus drie verschillende tochten op het wad ten zuiden van Vlieland gelopen.
Het water was mooi verlaagd, zonnig weer met een straffe noordoostenwind tegen. Bepaald rustig was het niet op het wad, Duitse straaljagers hadden het op de Vliehorst gemunt. Dat is pas snel kuilen graven. In het mobiele vogelwachtershuis ten zuiden van de Richel waren onderzoekers van het NIOZ vogels aan het onderzoeken, waaronder de Rosse Grutto en Kanoet. Zeer noemenswaardige was de warme douche in de veerhaven van Vlieland, want niet iedereen had het droog gehouden aan boord met zo een ruige zee (zie foto)."

Peter Laagland


Wadlopers onderweg van de zandplaat Richel naar de jachthaven van Vlieland
Foto Peter Laagland