Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018

Wadlooptocht van Griend naar de vaste wal


Van links naar rechts: Joris Grond, Aldert Wester, Paul van ’t Wout, Melle ten Kate, Rieks Bos

maandag 28 september 2015

KOEHOAL Fr. - Vijf wadlopers zijn er zondag 23 sept. 2015 jl. in geslaagd de 18 km lange oversteek te maken van Griend naar de vaste wal bij Koehool Fr. De groep was met een boot afgezet bij Griend en begon direct aan de tocht. Vijf uur later bereikte de eerste deelnemer de zeedijk bij Koehoal.
Alle deelnemers zijn gids of gids in opleiding bij de Vereniging Vrije Wadlopers.

Voor zover bekend was het de 8e keer dat deze wadlooptocht is gemaakt. De tocht de andere kant op, van het vaste land naar Griend is 6 keer gelopen.

Alle wadlooptochten Griend - vaste wal


VERSLAG door Joris Grond


Naam: Joris Grond
Datum: zondag 13 september 2015
Tocht: Griend - Koehoal
Agendatijd: 12.45 Koehoal

Laagwater Harlingen: 18.06
Laagwater Griend: 16.46
Laagwater Ballastplaat West: 17.06
Laagwater Ballastplaat Oost: 17.36
Laagwater Kimstergat: 18.06
Verwachte laagwaterstand Harlingen: - 89

Opzet: 14.30u: - 12; 16.30u: - 19; 18.30u: - 25
Windrichting en- kracht: ZW 2 krimpend naar ZO en O 3
Zicht: eerst goed, later matig
Weer: bewolkt met af en toe zon. Water 17 gr, Lucht en gevoel 17 gr. Luchtdruk van 1011 dalend naar 1006 hPa.
Lifted index -3 tot 0 (licht geel). Cape: geen turbulentie. Marifoon: geen waarschuwing scheepvaart. KNMI regio Waddenzee: geen waarschuwing. Meteoalarm Waddenzee: geen speciale alertheid vereist. Buienradar Harlingen: geen onweer.

Tijdschema:

Plaats Tijd (plan) * Werkelijk
V Griend Oost 14.45 13.35 **
Ballast Oost 17.05 16.30
Prikgriend 18.25 17.55
Kimstergat 18.45 18.05
Koehooldam 19.35 18.30
Dijk 19.45 18.35

* op basis tijdschema Melle/Heiko Oterdoom
** afgezet met de boot zuidoostelijk van Griend

Beveiliging:
Marifoon (kanaal 2), mobiel, kompas, kaart, tijdschema, waterstanden en voorspelde opzet.
De schipper meldt ons aan- en af bij de Zeeverkeerspost Brandaris.

Opm. over tocht, kaart en route:
’s Ochtends hebben we nog telefonisch overleg over de weersverwachting. Er is enige twijfel over de onweerkans (Lifted index, onweerkans in zuidoosten van Nederland). De verdere omstandigheden zien er goed uit. We besluiten naar het vertrekpunt te rijden en daar opnieuw te kijken. In Harlingen zijn de berichten goed, geen onweerdreiging in het noorden en we besluiten te gaan lopen.

Rieks en ik rijden vanuit Groningen via Drachten, pikken Melle op bij Van der Valk en rijden naar het vertrekpunt bij Koehoal. Hier is Paul al en Aldert arriveert weldra. Hier ligt buitendijks de startdam, een korte smalle dam van basaltblokken die aan het uiteinde afbuigt naar oost.

Onze afspraak hier is 12.45u maar we zijn klassiek een half uurtje eerder. De schone kleren en de watertankjes worden overgeladen in mijn auto die hier blijft staan en met de auto van Aldert rijden we naar Harlingen.

Het weer is goed met halfhoge bewolking in bollen en lagen waar de zon af en toe door komt (altostratus stratiformis translucidus). Boven Terschelling en het vaste land wolkenstraten met vlakke stapelwolken (cumulus humilis). Geen verontrustend wolkenbeeld en ook tijdens de tocht zien we geen tekenen van instabiliteit of komend onweer zoals altocumulus castellanus of vorming van verticale cumulus congestus of cumulonimbus. De wind is aanvankelijk ZW en zwak, kracht 2 bft. Halverwege de tocht is het zelfs even windstil met spiegelglad water. Tijdens het laatste stuk is de wind gekrompen naar ZO en uiteindelijk O en matig, kracht 3 bft. Het zicht is goed.

Vertrek een half uurtje eerder dan gepland en om 13.00u met een kleine snelle boot richting Griend. Paul meet buitengaats in de vaargeul een snelheid van 46 km/u! Om 13.35u worden we afgezet zuidoostelijk van Griend. De schipper wenst ons een goed tocht en vraagt ons voorzichtig te zijn. Bij aankomst zullen we hem bellen zodat hij ons kan afmelden bij de zeeverkeerspost Brandaris en stappen in 60 cm prachtig helder water. Het wordt snel ondieper en op 23 gr kaartkoers lopen we over een vaste zandbodem langs een tweetal verbodsbordjes en zijn na 1650 m op de kaartroute. Verder volgen we de kaartkoers zoals we die kregen van Heiko Oterdoom en onze ervaringen bij de kustdalverkenning van 13 augustus jl. Op de kaartkoers van 84 gr over de Ballastplaat West. Aanvankelijk loopt dit uitstekend door een laag van 30 cm helder water met prachtig zicht op Terschelling links van ons, de kust rechts en achter ons Griend en in de verte Vlieland. Een enorm uitgestrekt gebied. Wind ZW 2 schuin in de rug en af en toe een zonnetje.

Geleidelijk wordt het water dieper tot een laag van 70 cm zuidwestelijk afstromend helder water en na ongeveer 3500m komen we terecht in een veld Japanse oesters met slik. Na ongeveer 650 m hierdoor ploeteren passeren we om 15.00u een geul met 130 cm kalm in zuidwestelijke richting afstromend water. Hierna loopt het goed op vaste bodem tot het waypoint Ballastplaat Oost. Het is nu windstil en het wateroppervlak is zo spiegelglad dat Paul en Aldert die voorop lopen met hun voetstappen een kleine hekgolf veroorzaken.

Op de Ballastplaat Oost volgen we de kaartkoers van 87 gr en nu is het uit met de pret: vanaf hier lopen we voortdurend in enkeldiep taai slik. De wind is inmiddels gekrompen naar ZO en later O en in deze tegenwind loopt een ieder nu in zijn eigen tempo door het slik. Om 17.40u door een geultje met 10 cm westelijke afstromend water. Op de kaartkoers van 134 gr met als landmerk de kerktoren van Tzummarum naar het Kimstergat. Passage direct oostelijk van de rode ton K26 met 55 cm westelijk afstromend water (nu LW te Harlingen en in het Kimstergat, waterstand – 112 cm). Vervolgens op 110 gr richting de zeedijk en de ligging van de dam is in de verte te herkennen aan de plaats waar het beton oostelijk op de dijk overgaat in gras westelijk. De laatste 50 meter tot het uiteinde van de dam zijn erg zwaar met soms kniediep zwart taai slik lijkend op dikke stookolie waar ik me met veel moeite stap voor stap doorheen worstel.

Napuffend op de dijk staat op mijn GPS 17,8 km, duur 5 uur en gemiddelde snelheid 3,5 km/u. De anderen arriveren successievelijk in min of meer zwarte toestand. De tankjes water komen zeer goed van pas want de verkenning leerde ons dat de binnendijkse sloot smerig is en alleen geschikt om de ergste rotzooi eraf te krijgen. Na de waspartij melden we ons af bij de schipper, bellen achterwacht Cees en verblijdt Paul ons met een beker prosecco om het slagen van de tocht te vieren. Inmiddels is de lucht boven ons donker geworden en als we in de auto’s stappen, begint het te regenen.

Deelnemers:
Melle ten Kate, Aldert Wester, Paul van ’t Wout, Rieks Bos, Joris Grond.

Conclusie:
Avontuurlijke tocht door een prachtig waddengebied onder optimale weersomstandigheden. Mooi om hier eens te lopen. De laatste 7 km door het slik met als toetje 50 m kniediep slik vlak voor de dam bij Koelhoal zijn zwaarder dan de Dollard. Niet iedereen zal van een dergelijke tocht genieten.