Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018

'Tekort aan wadloopgidsen kan leiden tot gevaar'

woensdag 30 september 2015

EENRUM - Er is een aanzienlijk tekort aan wadloopgidsen. Dat zegt Stichting Wadloopcentrum Pieterburen. Volgens de stichting kan het tekort leiden tot gevaarlijke situaties, doordat mensen dan zonder begeleiding gaan wadlopen. Op dit moment zijn er 45 wadloopgidsen actief bij het Wadloopcentrum. Maar er zijn nog 10 gidsen nodig om alle aanvragen voor wadlooptochten te kunnen honoreren. Steeds vaker moeten mensen worden teleurgesteld. Ook andere organisaties die wadlooptochten organiseren, melden dat er te weinig gidsen zijn.

Onverantwoord zonder gids
Koos van der Maar, die betrokken is bij de gidsenopleiding van Wadloopcentrum Pieterburen, is bang dat het tekort leidt tot mensen die op eigen houtje gaan wadlopen.
'Maar het is onverantwoord om zonder gids het wad op te gaan', zegt hij. 'Gidsen weten precies de juiste routes naar de eilanden en andere plekken te vinden. Je hebt bovendien te maken met eb en vloed. Ook kan het zicht slecht zijn of het weer omslaan. En harde wind kan het water opstuwen', aldus van der Maar.

Op zoek naar jongeren
De stichting is op dit moment druk op zoek naar nieuwe gidsen, met name jongeren. Zij moeten minstens 18 jaar zijn, beschikken over een redelijke conditie, gevoel voor verantwoordelijkheid hebben, en liefde voor de natuur en voor het Waddengebied hebben.

Bron info RTV Noord

Zie ook: