W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2019 - 2021 25 juni 2020: Wadwachters naar Rottumerplaat en Rottumeroog

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021

25 juni 2020: Wadwachters naar Rottumerplaat en Rottumeroog

donderdag 25 juni 2020

Enkele maanden later dan gebruikelijk vanwege de 'corona-problematiek', wordt een begin gemaakt met de wadwachterij op Rottumerplaat en Rottumeroog.

Rottumerplaat: vanaf 25 juni 2020 tot 1 oktober 2020.
Rottumeroog: vanaf ongeveer 1 juli 2020 tot 1 september 2020.


Eerder bericht: Vanaf 29 mei 2020 wadwachters op Engelsmanplaat


Wadwachtershuis op Engelsmanplaat. Op 29 mei worden de luiken geopend.
Foto Lammert Kwant

woensdag 27 mei 2020

Vanaf 29 mei 2020 zijn er wadwachters op Engelsmanplaat. Met minder corona-besmettingsgevallen en versoepeling van de maatregelen wordt het verantwoord geacht dat twee wadwachters in het wadwachtershuis gaan wonen. Iedere vrijdag komt er een nieuw duo. Op 11 september vertrekken de laatste wadwachters.
Het is wadlopers e.a. niet toegestaan het wadwachtershuis te betreden. Ze worden door de wadwachters evt. te woord gestaan vanaf het onderste platform.

Eerder bericht:

vrijdag 10 april 2020

LAUWERSOOG - Er komen voorlopig geen wadwachters op Engelsmanplaat, Rottumeroog, Rottumerplaat en Richel.

Op maandag 23 maart 2020 is door Staatsbosbeheer en de Waddenunit (inspectie en handhaving) besloten om het vogelwachtseizoen op Engelsmanplaat tot nader order op te schorten in verband met het Coronavirus. Redenen zijn dat de richtlijnen ten aanzien van Corona moeilijk te waarborgen zijn op de plaat.

Zodra de richtlijnen versoepelen en het verantwoord is gaat het seizoen op de Engelsmanplaat voor de vogelwachters beginnen. De Waddenunit (inspectie en handhaving) opereert wel in het gebied en zal een deel van de monitoringswerkzaamheden uitvoeren.

Er zullen tot 1 juni in verband met corona geen personen op Rottumeroog en Rottumerplaat gaan verblijven. Voor zover mogelijk zal de Waddenunit een oogje in het zeil houden. En zal Rijkswaterstaat voor zover mogelijk dat vanaf de vuurtoren van Schiermonnikoog, met meetschepen, zo nu en dan een helikopter en met de verrekijker vanaf de zeedijk gaan doen.

De beide vogelwachters in loondienst van Natuurmonumenten gaat binnenkort wel naar Griend tbv. toezicht en vooral monitoring.
De inzet van vrijwillige wadwachters op Richel is afgeblazen. De wadtoren van het NIOZ wordt nu ook niet naar Richel gebracht. In elk geval tot 1 juni is er op Richel geen toezicht/gastheerschap en waarschijnlijk het hele seizoen niet.