Nieuwsarchief Waddenzee 2009 - 2016

EMSÜBERFÜHRUNG ms. DISNEY FANTASY

vrijdag 20 januari 2012


De Ems tussen Papenburg en Emden. Kaart Google Maps

LEER - Op vrijdag 20 januari jl. is het cruiseschip Disney Fantasy van de Meyerwerf in Papenburg (Duitsland) over de rivier de Ems naar zee gebracht. Eindpunt van de tocht was de Eemshaven waar het schip na middernacht afmeerde.

Het schip is in een overdekt dok (hal) gebouwd op de Meyerwerf. Het is 340 meter lang, 42 meter breed en heeft een diepgang van 8.3 meter. In februari 2011 was de kiel gelegd.

Geen getij
Het getij in de rivier was voor de gelegenheid stilgelegd en het water was opgestuwd. Door de sluizen bij Gandersum bij hoogwater te sluiten en daarna actief zeewater in de rivier te pompen wordt de Ems tijdelijk een stuwmeer / vijver. Dan staat het water hoog genoeg om het 8.3 meter diepstekende schip van Papenburg naar zee te laten varen. Het getij valt daarbij stil, normaal is er op de Ems bij Leer een getijverschil van 3.5 m.

De Emsüberführung bracht veel belangstellenden op de been, op de zeedijken aan weerszijden van de Ems stonden veel mensen te kijken. In Weener regelde de politie het massale autoverkeer naar en van de rivier. Er stonden lange files, o.a. voor de Jan Berghausbrücke bij Leer. De verkeerstunnel onder de Ems ten noordwesten van Leer was tijdens de passage van het schip afgesloten. Aan weerzijden stond een ca. 10 km lange file.

Houdbaarheid
Na een dag in de Eemshaven is de Disney Fantasy voor een proefvaart vertrokken richting Noordzee. Het schip wordt afgebouwd in Bremerhaven. Daar wordt het in de loop van maart aan de eigenaar overgedragen, de Disney Cruise Line. Het gaat onder de vlag van de Bahama's varen en cruises verzorgen in de Caribische Zee. Kosten van het schip ruim 600 miljoen euro. Naar verwachting blijft het 25 - 30 jaar in de vaart.

Natuurwaarden
Om de passage van deze schepen mogelijk te maken wordt er veel gebaggerd in de Ems. De leidt tot sterkere getijstromen en voortdurend troebel water. Dit gaat ten koste van de natuurwaarden van de rivier.

Lammert Kwant


1. De Disney Fantasy tussen Weener en Leer. Het getij is tijdelijk stilgezet, de Ems is een stuwmeer / vijver.


2. Het schip vaart op eigen kracht achteruit, dan is het op de smalle rivier beter bestuurbaar. De sleepboot dient om het schip op koers te houden.


3. Voorplecht Disney Fantasy. De sleepboot dient om het schip op koers te houden


4. Met een snelheid van 1.5 kn vaart het schip achteruit richting Dollard / Eems. Het andere scheepvaartverkeer op de rivier is stilgelegd.


5. 340 x 42 x 8.3 m. Ca. 4000 passagiers en 1450 bemanningsleden.


6. Achter de dijk tussen Weener en Leer. Er is veel publieke belangstelling.


7. Op weg naar de Jan Berghausbrücke bij Leer


8. Nadering Jan Berghausbrücke


9. Passage Jan Berghausbrücke


10. Passage Jan Berghausbrücke


11. Passage Jan Berghausbrücke. Veel publiek links op de brug.


12. Voorbij de Jan Berghausbrücke, op weg naar de sluizen bij Gandersum.


13. Aan de kade in de Eemshaven NL

Foto's Lammert Kwant