Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

'VERBODSBORDJE IN NATUUR HEEFT LANGSTE TIJD GEHAD'

woensdag 6 april 2005

DRIEBERGEN - Verbodsbordjes in natuurgebieden hebben hun langste tijd gehad. Wandelaars veroorzaken vrijwel nooit schade aan de natuur en zouden in beginsel overal moeten kunnen komen. Dit stelde de regiodirecteur van Natuurmonumenten in de provincies Noord-Holland en Utrecht, Krijn Jan Provoost dinsdag op een symposium over natuurgebruik in Driebergen.

Wandelaars worden nu onder meer geweerd in gebieden waar (weide)vogels broeden. 'Zolang ze er niet met crossmotoren doorheen rijden, is dat verbod eigenlijk niet nodig', vindt Provoost. 'Mensen doen minder kwaad dan kraaien of vossen. Wat mij betreft zijn die bordjes passé'.

'Overbodig machtsmiddel van de natuurbeheersing'
Natuurbeschermer Thomas van Slobbe, directeur van de Stichting Aarde, beschouwt de verbodsborden in de natuur als een overbodig machtsmiddel van de natuurbeheersing. Een strakke regulering van natuurgebieden vervreemt de burger van de natuur, zegt hij. De natuur- en milieubeweging is daaraan mede schuldig. 'Zij hebben een bastion gevormd waarin ze zich zelf behaaglijk hebben opgesloten'.

Staatsbosbeheer, een grote beheerder van vogelbroedgebieden in Nederland, voelt echter niets voor een totale openstelling van de natuur. Europese en Nederlandse regels staan dat niet toe, zegt woordvoerder Jan Kuiper.
'Je mag sommige dieren niet verstoren en de wet vereist dat je dat kenbaar maakt. Zelfs als wij zo'n gebied zouden openstellen is er altijd wel een vogelwerkgroep die met succes naar de rechter stapt'.

Bron: Volkskrant