Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

Onderzoek naar snel toenemend aantal Grijze zeehonden in Nederlandse Waddenzee


Grijze zeehonden op het Kamperzand (Zeehondenbanken)
in het zeegat tussen Ameland en Terschelling

vrijdag 1 april 2005

GRONINGEN - De groep grijze zeehonden in de Waddenzee en de Noordzee is de afgelopen 25 jaar sterk gegroeid. Onderzoeksinstituut Alterra, onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), gaat de populatie in kaart brengen en onderzoeken hoe de dieren zich gedragen.
De grijze zeehonden op de Richel tussen Vlieland en Terschelling zijn goed te zien vanaf de veerboten naar Terschelling en Vlieland. Ook in het zeegat tussen Terschelling en Ameland zitten enkele honderden grijze zeehonden. Een toeristische attractie, in de zomermaanden varen iedere dag boten met toeristen vanaf de veerdam van Nes/Ameland naar dit Kamperzand (Zeehondenbanken) om de zeehonden te bekijken.

Grijze Zeehond
De grijze zeehond dook tot 1980 als gast af en toe op in de Nederlandse kustwateren. De soort komt vooral voor langs de Scandinavische kustgebieden, bij IJsland en rond Groot-Brittannië en Ierland. Eind jaren tachtig vestigde zich een groepje van enkele tientallen dieren op de zandbanken tussen Vlieland en Terschelling. Vorig jaar bleken in het westelijk deel van de Waddenzee al meer dan 1100 grijze zeehonden te zitten.
De onderzoekers willen dit jaar de omvang van deze zeehondengroep in kaart brengen en becijferen hoe hard de populatie groeit. Daarbij gaan ze bekijken hoe de dieren zich gedragen en waar ze naartoe zwemmen. Om deze gegevens te verzamelen zijn de afgelopen weken een aantal grijze zeehonden van een zendertje voorzien, waarmee ze de klok rond gevolgd kunnen worden. Deze satellietzenders laten ook zien hoelang ze gemiddeld boven en onder water doorbrengen en hoe diep ze duiken. De grijze zeehond onderscheidt zich qua uiterlijk van de meest bekende ‘gewone zeehond’, die ook in het waddengebied voorkomt, door zijn ‘hoge neus’. Ook is hij groter (tot 2,5 meter).

Bruinvis
Niet alleen de grijze zeehond, ook de bruinvis lijkt in aantal toe te nemen in het Waddengebied, tenminste in het Borndiep, het zeegat tussen Ameland en Terschelling. Volgens schipper Thijs Bosma van 'De Bruinvis', die vaak met passagiers naar het Kamperzand (Zeehondenbanken) in het Borndiep vaart, zwemmen de bruinvissen regelmatig om zijn schip heen.

Bron info zeehonden Alterra