W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 6. Overheid

Broodkruimelpad

Home 6. Overheid Wattführerverordnung Nieuwsarchief Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021 'Verkeerd gelopen': Wadloper gered van Rottumer Wad - 8 juli 2020

Wattführerverordnung / Nationalparkverordnung

'Verkeerd gelopen': Wadloper gered van Rottumer Wad - 8 juli 2020


De geredde wadloper zweeft onder de helikopter en wordt neergelaten op de reddingboot.
Still uit video, zie onder.

donderdag 4 maart 2021

Door Redactie

UITHUIZEN - Op woensdagavond 8 juli 2020 rukten een helikopter van de Duitse reddingsdienst op Borkum en de reddingboot van de KNRM in de Eemshaven uit om een in nood verkerende wadloper van het Rottumer Wad op te halen. De wadloper maakte een wadlooptocht van de Lauwerpolder/Emmapolder ten noorden van Uithuizen naar de Zuiderduinen van Rottumeroog op en neer en kwam op de terugweg in de problemen.

Op de heenweg liep de wadloper onberispelijk over het wantij van Rottumeroog tot dichtbij de Zuiderduinen waar werd gepauzeerd, fig. 1. Op de terugweg hield hij onbedoeld een veel westelijker koers aan. Daarbij stuitte hij na ongeveer 3 kwartier lopen op een diep gedeelte van de Reepriel. Deze geul loopt oostelijker op het wantij van Rottumeroog dood. In plaats van naar het oosten te lopen koos hij er voor (met alle kleren aan) de geul over te zwemmen en kwam aan de zuidkant van de geul kletsnat uit het water (zie ster op fig. 1 en 2). Het bleek hier door de aanwezigheid van een andere uitloper van de Reepriel onmogelijk om naar het oosten te gaan, richting wantij Rottumeroog, anders dan opnieuw te gaan zwemmen. Of er moest worden teruggezwommen naar de oever waar hij vandaan kwam.


Fig. 1. Waddenzee ten zuiden van Rottumeroog met de door de wadloper gevolgde route. Op de plek met de ster werd hulp ingeroepen.
Bron luchtfoto Google Earth 21-05-2018


Fig. 2. Detailkaart van fig. 1. Vanaf de plek met de ster was de veilige wadlooproute over het wantij niet lopend bereikbaar.
Bron luchtfoto Google Earth 21-05-2018

Het was 22.00 uur, zonsondergang. Ter plaatse was het ca. 1½ uur na laagwater. De wadloper had het koud en koos er voor middels marifoon of telefoon alarm te slaan via de Kustwacht. En werd enige tijd later door de reddingshelikopter van Borkum opgepikt en oostelijker op de Oude Westereems aan boord van de reddingsboot van de Eemshaven neergelaten.


Video: 'Ervaren wadloper in nood 'opgevist' door KNRM en Duitse marine (8-7-2020)'

Als de wadloper de geul niet was overgezwommen had hij nog veel tijd gehad (tenminste een uur) om weer op juiste route, nl. het wantij van Rottumeroog terug te keren. En daarna naar de vaste wal te lopen, fig. 2.

Van het gebeuren is proces-verbaal opgemaakt. Bestuursrechtelijk zijn er sancties getroffen, nl. door de provincie Friesland, het 'bevoegd gezag' op grond van de Wadloopverordening 2019. De wadloper mag de komende 3 jaren geen examen doen om zijn bestaande wadloopvergunning (wadlopen met max. 12 pers. op het wad tussen Ameland en de Eemshaven) uit te breiden tot 'het gehele Nederlandse Wad'.

Leermoment
De wadloper heeft sinds het incident vele andere wadlooptochten gemaakt. O.a. op het Rottumer Wad om te analyseren wat er verkeerd was gegaan en gedaan. Het incident was een leermoment voor de wadloper zelf en voor iedere wadloper die dit stukje leest:

  • Blijf op koers, check regelmatig de koers op zicht, met kompas en/of gps (niet goed gedaan)
  • Nooit geulen overzwemmen (niet goed gedaan)
  • Zorg dat marifoon en telefoon in orde zijn en opgeladen, neem reserve-batterijen mee (goed gedaan)
  • Handstakellichten en rooksignalen vervangen voor de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken (goed gedaan)
  • Geneer je niet hulp in te roepen bij overmacht of na stommiteiten (goed gedaan).

 
Info KNRM op Facebook

Meer info:

Wadloper in de problemen steekt fakkel af, reddingshelikopter hijst hem aan boord
RTV Noord - 9 juli 2020

Redding van wadloper bij Rottum levert Nederlands-Duitse oefening op
RTV Noord - 28 juli 2020