W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006 Taak Friese SAR-Heli's naar Den Helder

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

Taak Friese SAR-Heli's naar Den Helder

maandag 13 februari 2006

DEN HELDER - De Search and Rescue (SAR) taak van vliegbasis Leeuwarden zal in 2008 worden overgenomen door NH-90 helikopters van marinevliegkamp De Kooy in Den Helder. Dat bevestigt minister van defensie dhr. Henk Kamp. Recent trok commissaris van de koningin in Friesland dhr. Ed Nijpels aan de bel naar aanleiding van een brief van de minister. Nijpels uitte zijn zorg over het verdwijnen van de AB-412 helikopter van vliegbasis Leeuwarden. Daarmee verdwijnt niet alleen werkgelegenheid, ook is hij bezorgd over de mogelijkheden voor medische evacuatie vanaf de Friese Waddeneilanden.
Kamp stelt dat dit type helikopter moet worden uitgefaseerd. 'Hierdoor vermindert het aantal helikoptertypen met één, wat kostenbesparend werkt', argumenteert de minister.

De uitvoering van evacuaties vanaf de Friese waddeneilanden zal ook gedaan worden door NH-90 vanaf De Kooy. De minister garandeert dat afspraken over spoedeisend patiëntenvervoer zullen worden nagekomen.
Qua werkgelegenheid zal er in Den Helder geen grote uitbreiding zijn, maar toch is wethouder C. Hienkens blij. 'Het brengt een verbreding van het takenpakket met zich mee. Dat versterkt de positie van De Kooy wel degelijk. Ook het Gemini-ziekenhuis is er bij gebaat.'

Bron: Noordhollands Dagblad


Eerder bericht:
zaterdag 17 december 2005

Verhuizing helicopters SAR Van Leeuwarden naar Den Helder ?

LEEUWARDEN/SCHIERMONNIKOOG - Ernstig zieken en gewonden die vanaf een waddeneiland naar het ziekenhuis moeten worden gebracht, komen daar in de toekomst mogelijk te laat aan. Dat denkt Commissaris van de Koningin Nijpels. De luchtmacht overweegt namelijk de Search- and Rescue-helikopters (SAR) te verplaatsen van Leeuwarden naar Den Helder. Deze helikopters, met personeel dat medisch is geschoold, halen sinds jaar en dag patiënten op, voor wie vervoer per boot naar de vaste wal te langzaam gaat. Volgens Nijpels gaat het om zo’n 150 vluchten per jaar. Jaarlijks worden zo’n tien vluchten uitgevoerd waarbij eerst een zoekactie moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij drenkelingen.

Nijpels is bang dat de aanvliegtijden naar met name Schiermonnikoog en Ameland te lang worden, als de SAR niet langer op de Vliegbasis Leeuwarden, maar in Den Helder is gestationeerd. Hij heeft minister Kamp van Defensie een brief gestuurd met het dringende verzoek om de overplaatsing niet door te laten gaan. 'De SAR is vaak van levensbelang in situaties waarbij elke seconde telt. De centrale ligging van Leeuwarden ten opzichte van de Wadden is daarin juist cruciaal'.

SAR weg bij de Luchtmacht ?
Er is nog een probleem waar Nijpels mee zit. Volgens hem is defensie ook van plan om het Search and Rescue-departement als apart onderdeel van de luchtmacht te schrappen: de helikopters zouden dan gaan vallen onder een nieuw, algemeen Defensie Helikopter Commando. 'Ik vrees niet alleen voor het verlies van specialistische kennis, maar ook voor de inzetbaarheid. Als deze eenheden ook ingezet gaan worden voor vredesmissies, wat is er dan inzetbaar bij incidenten en calamiteiten in het waddengebied'?

De woordvoerder van minister Kamp reageert laconiek op de tekst van de brief. 'Dit lijkt me een typisch geval van: de mens lijdt dikwijls het meest, door het lijden dat hij vreest. Hij benadrukt dat eventuele verplaatsing van de helikopters en opheffing van het SAR-squadron alleen nog maar onderzocht wordt. 'Er is nog helemaal niets besloten. Uiteraard is het Nijpels’ goed recht om zich zorgen te maken, maar dit soort bezwaren worden heus wel meegenomen in ons onderzoek'.

Nijpels is daar niet van overtuigd, blijkt uit zijn brief. Hij schrijft dat het voorgenomen besluit 'vooral lijkt gebaseerd op financieel economische gronden en minder op een weging van de daadwerkelijke omstandigheden, behoefte en maatschappelijk draagvlak'.

Burgemeester Swart van Schiermonnikoog deelt de zorg van Nijpels voor meer dan 'honderd procent'. 'Een vertrek uit Leeuwarden was al de maximale grens. We moeten niet meer tijd verliezen, vooral niet als er mensenlevens op het spel staan.’ Het CDA-Tweede Kamerlid Kortenhorst heeft laten weten kamervragen over de kwestie te zullen stellen aan minister Kamp.

Bron: Friesch Dagblad