[email protected] 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Wadlopen Nieuws Corona-kwestie: Toeristische wadlooptochten weer mogelijk vanaf 13 mei 2020 jl.

Wadlopen Nieuws 2019 - 2020

Corona-kwestie: Toeristische wadlooptochten weer mogelijk vanaf 13 mei 2020 jl.


Wadlopers naar Ameland in de pré-coronatijd, 22 juni 2019.
Foto Carlos Beira

donderdag 2 april 2020, update vrijdag 15 mei 2020

Sinds 13 mei 2020 jl. zijn toeristische wadlooptochten weer mogelijk en toegestaan door de autoriteiten.

"Wadlopen wordt gezien als sport, onder begeleiding van een professional. Om deze reden kan het Wadlopen plaatsvinden. Belangrijk detail is dat het wadlopen niet in de gemeente Schiermonnikoog start, maar eindigt. Dit is om die reden afgestemd met gemeente Noord-Oost Friesland en de overige Waddeneilanden. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  1. De 1.5 meter onderlinge afstand en overige geldende regels moeten aangehouden worden.
  2. Met moet verplicht een mondkapje meenemen, aangezien vast staat dat ze op de eilanden met het OV moeten (eventueel bus, sowieso boot).
  3. Eenmaal aangekomen op het eiland is er geen sprake meer van sporten. Vanaf dat moment mag er dus geen sprake zijn van groepsvorming. De groep moet dan ook direct uit elkaar gaan."
Bron: Noodverordening gemeente Schiermonnikoog en wadlopen

"Wadlopen is buiten sporten of bewegen. Op grond van de noodverordening is dat toegestaan. Voorwaarde is wel dat de deelnemers te allen tijde ten minste 1,5 meter afstand houden van de dichtstbijzijnde persoon. Of bij wadlopen altijd aan de afstandseis kan worden voldaan kunnen wij niet beoordelen. Dat moet door de organisator en de deelnemers beoordeeld worden. De afstandseis geldt niet voor personen die tot een gezamenlijke huishouding behoren."

Bron: Veiligheidsregio Groningen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan was het aanvankelijk de bedoeling tot 1 juni 2020 geen toeristische wadlooptochten te mogen organiseren. Wadloopgidsen individueel of in kleine groepen konden wel wadlooptochten maken.

Zie ook:

Gemelde Covid-19 patiënten in de gemeentes rondom de Waddenzee vanaf 28 maart 2020, elke dag


Vanaf 29 mei 2020 wadwachters op Engelsmanplaat


Wadwachtershuis op Engelsmanplaat. Op 29 mei worden de luiken geopend.
Foto Lammert Kwant

woensdag 27 mei 2020

Vanaf 29 mei 2020 zijn er wadwachters op Engelsmanplaat. Met minder corona-besmettingsgevallen en versoepeling van de maatregelen wordt het verantwoord geacht dat twee wadwachters in het wadwachtershuis gaan wonen. Iedere vrijdag komt er een nieuw duo. Op 11 september vertrekken de laatste wadwachters.
Het is wadlopers e.a. niet toegestaan het wadwachtershuis te betreden. Ze worden door de wadwachters evt. te woord gestaan vanaf het onderste platform.

Eerder bericht:

vrijdag 10 april 2020

LAUWERSOOG - Er komen voorlopig geen wadwachters op Engelsmanplaat, Rottumeroog, Rottumerplaat en Richel.

Op maandag 23 maart 2020 is door Staatsbosbeheer en de Waddenunit (inspectie en handhaving) besloten om het vogelwachtseizoen op Engelsmanplaat tot nader order op te schorten in verband met het Coronavirus. Redenen zijn dat de richtlijnen ten aanzien van Corona moeilijk te waarborgen zijn op de plaat.

Zodra de richtlijnen versoepelen en het verantwoord is gaat het seizoen op de Engelsmanplaat voor de vogelwachters beginnen. De Waddenunit (inspectie en handhaving) opereert wel in het gebied en zal een deel van de monitoringswerkzaamheden uitvoeren.

Er zullen tot 1 juni in verband met corona geen personen op Rottumeroog en Rottumerplaat gaan verblijven. Voor zover mogelijk zal de Waddenunit een oogje in het zeil houden. En zal Rijkswaterstaat voor zover mogelijk dat vanaf de vuurtoren van Schiermonnikoog, met meetschepen, zo nu en dan een helikopter en met de verrekijker vanaf de zeedijk gaan doen.

De beide vogelwachters in loondienst van Natuurmonumenten gaat binnenkort wel naar Griend tbv. toezicht en vooral monitoring.
De inzet van vrijwillige wadwachters op Richel is afgeblazen. De wadtoren van het NIOZ wordt nu ook niet naar Richel gebracht. In elk geval tot 1 juni is er op Richel geen toezicht/gastheerschap en waarschijnlijk het hele seizoen niet.