[email protected] 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Wadlopen Nieuws Corona-kwestie: Toeristische wadlooptochten beperkt mogelijk sinds 'harde lockdown' - update 13 januari 2021

Wadlopen Nieuws 2020 - 2021

Corona-kwestie: Toeristische wadlooptochten beperkt mogelijk sinds 'harde lockdown' - update 13 januari 2021


Wadlopers naar Ameland, nog in de pré-coronatijd, 22 juni 2019.
Foto Carlos Beira

dinsdag 15 december 2020, update woensdag 13 januari 2021

Door Redactie

Op dinsdag 15 december jl. is er wat betreft de 'corona-kwestie' opgeschaald van 'Gedeeltelijke Lockdown' naar 'Harde Lockdown'. In de frisse buitenlucht mogen sindsdien maximaal 2 personen samen zijn. Dit geldt ook voor sporters, bij hen mag echter een instructeur aanwezig zijn.
Wadlopen wordt door de Veiligheidsregio Groningen als sporten gezien. Dit betekent dat een wadloopgroep mag bestaan uit 2 deelnemers en 1 gids. Mits onderling 1.5 meter afstand wordt bewaard enz. Een huishouden/gezin mag uit meer dan twee personen bestaan.

Op 12 januari 2021 is de 'Harde Lockdown' verlengd t/m dinsdag 9 februari 2021 ('Verlengde Harde Lockdown').


Klik op de image voor de originele info.
Scroll naar beneden naar resp. 'Regels voor sport' en 'Binnen en buiten sporten (en groepslessen)'

Info 19 november 2020
Op donderdag 19 november jl. was er afgeschaald van 'Verzwaard Gedeeltelijke Lockdown' naar 'Gedeeltelijke Lockdown'. In de frisse buitenlucht mochten sindsdien maximaal 4 personen samen zijn. Dit gold ook voor sporters, bij hen mocht echter een instructeur aanwezig zijn. Wadlopen wordt door de Veiligheidsregio Groningen als sporten gezien. Dit betekende dat een wadloopgroep toen mocht bestaan uit 4 deelnemers en 1 gids. Mits onderling 1.5 meter afstand werd bewaard enz.

Info 7 november 2020
De 'Verzwaarde Gedeeltelijke Lockdown' gold voor 2 weken van 5 t/m 18 november 2020. In deze periode mochten wadloopgroepen uit maximaal 2 deelnemers bestaan olv. 1 gids.

Info 17 oktober 2020
Sinds donderdag 15 oktober jl. is er een 'Gedeeltelijke Lockdown' van kracht. In de frisse buitenlucht mogen maximaal 4 personen samen zijn. Als het om sporters gaat mag er een instructeur bij zijn. Dit betekent voor het wadlopen maximaal 4 deelnemers olv. 1 gids. Mits onderling 1.5 meter afstand wordt bewaard enz.
De meeste wadlooporganisaties hebben daarop besloten met onmiddelijke ingang het wadloopseizoen 2020 te beëindigen.

Info 25 juni 2020
Sinds 15 juni mag er weer gebruik worden gemaakt van de gemeentelijke wasplaats en de toiletten op Schiermonnikoog. De wasplaats is van een nieuwe omheining voorzien. Het ziet er pico bello uit.

Sinds 13 mei 2020 jl. zijn toeristische wadlooptochten weer mogelijk en toegestaan door de autoriteiten.

"Wadlopen wordt gezien als sport, onder begeleiding van een professional. Om deze reden kan het Wadlopen plaatsvinden. Belangrijk detail is dat het wadlopen niet in de gemeente Schiermonnikoog start, maar eindigt. Dit is om die reden afgestemd met gemeente Noord-Oost Friesland en de overige Waddeneilanden. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  1. De 1.5 meter onderlinge afstand en overige geldende regels moeten aangehouden worden.
  2. Met moet verplicht een mondkapje meenemen, aangezien vast staat dat ze op de eilanden met het OV moeten (eventueel bus, sowieso boot).
  3. Eenmaal aangekomen op het eiland is er geen sprake meer van sporten. Vanaf dat moment mag er dus geen sprake zijn van groepsvorming. De groep moet dan ook direct uit elkaar gaan."
Bron: Noodverordening gemeente Schiermonnikoog en wadlopen

"Wadlopen is buiten sporten of bewegen. Op grond van de noodverordening is dat toegestaan. Voorwaarde is wel dat de deelnemers te allen tijde ten minste 1,5 meter afstand houden van de dichtstbijzijnde persoon. Of bij wadlopen altijd aan de afstandseis kan worden voldaan kunnen wij niet beoordelen. Dat moet door de organisator en de deelnemers beoordeeld worden. De afstandseis geldt niet voor personen die tot een gezamenlijke huishouding behoren."

Bron: Veiligheidsregio Groningen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan was het aanvankelijk de bedoeling tot 1 juni 2020 geen toeristische wadlooptochten te mogen organiseren. Wadloopgidsen individueel of in kleine groepen konden wel wadlooptochten maken.

Zie ook:

Gemelde Covid-19 patiënten in de gemeentes rondom de Waddenzee vanaf 26 februari 2020, update iedere twee weken