W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Reddingsoefening wadlopers 22 oktober 2022 jl. vanaf Ameland

Wadlopen Nieuws 2022 - 2023

Reddingsoefening wadlopers 22 oktober 2022 jl. vanaf Ameland


Geredde wadlopers gaan aan boord van de reddingboot Anna Margaretha onder toeziend oog van de bemanning van de reddings-RIB Maria Hofker. Links op de achtergrond de toren van de NH-kerk te Hollum/Ameland.
Foto Henk Postma

dinsdag 4 oktober 2022, update 26 oktober 2022

Op zaterdag 22 oktober 2022 is er een reddingsoefening gehouden voor wadlopers vanaf Hollum/Ameland. Ongeveer 45 wadloopgidsen namen er aan deel. Tijdens de wadlooptocht stapte een deelnemer ongelukkig in de trappelkuil van een zilvermeeuw en brak daarbij zijn enkel. Eerste hulp werd verleend en de patiënt werd per brancard naar de reddingboot Anna Margaretha van Ameland gebracht die ijlings per marifoon was opgeroepen. Een andere deelnemer kreeg een kleine beroerte. Ook aan hem werd eerste hulp verleend. Hij werd per helikopter aan boord van de reddingboot gebracht. De patiënten werden naar de haven aan de Ballumer Bocht van Ameland overgebracht, ongeveer 8 km varen, waar medisch personeel klaar stond om de zorg over te nemen.

Door beide incidenten was er veel tijd verloren gaan en de hele groep wadlopers in de problemen geraakt vanwege de opkomende vloed. De wadlopers werden in twee groepen door de reddingboot naar de Ballumer Bocht gebracht.

De wadloper met gebroken enkel werd op een door Simon Honingh ontworpen 'bivakzakbrancard' vervoerd. De bevindingen daarvan lees je hier.


Situering van de oefening op het wad ten zuiden van Ballum en Hollum op Ameland.
Foto Henk Postma


Een patiënt wordt neergelaten op de reddingboot.
Foto Henk Postma


De patiënt met gebroken enkel wordt door de bemanning van de reddingboot Anna Margaretha (Ameland) op zijn gemak gesteld.
Foto Henk Postma


Nadat iedereen veilig aan land is gebracht is er een korte debriefing bij het KNRM-gebouw in de haven aan de Ballumer Bocht te Ameland..
Foto Henk Postma


Eerdere berichtgeving:
Info voor de deelnemers aan de reddingsoefening - 13 oktober 2022


Aan alle wadlooporganisaties en overige wadloopgidsen - 4 oktober 2022

In het voorjaar van 2022 is er een wadloopoefening geweest waar zich meer gidsen voor hadden aangemeld dan wij hadden verwacht.
Daarom is besloten om in het najaar van 2022 een 2e wadloopoefening te organiseren. Deze oefening wordt gehouden op zaterdag 22 oktober en vindt plaats ten zuiden van Ameland.

Deze oefening is beperkter in afstand en compacter wat betreft locatie. Alles vindt plaats onder de westkant van Ameland, waar vandaan ook de tocht zal vertrekken.
Deelnemende instanties zijn onder andere de Veiligheidsregio Fryslân, KNRM en NHV (SAR-taak, uitgevoerd door Noordzee Helikopters Vlaanderen). Laatst genoemde organisatie zal paraat zijn met helikopterinzet.

Opgeven:

  • Leden van een organisatie kunnen zich opgeven bij de contactpersoon van hun organisatie.
  • Zelfstandige gidsen kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij Luppo of Henk (zie onderstaande e-mailadressen).

Gidsen die in het voorjaar hebben aangegeven deel te willen nemen aan de najaarsoefening staan inmiddels genoteerd en hebben voorrang.
Iedereen die zich voor de najaarsoefening aan wil melden dient dit te doen voor 1 oktober 2022. Dit geldt tevens voor de gidsen die al aangemeld stonden, ze hebben voorrang maar moeten zich wel aanmelden.

Ruim van tevoren ontvangen jullie dan nadere gegevens omtrent deze oefening.

Uiteraard geldt alles onder voorbehoud van de weersomstandigheden en de Covid-19 maatregelen. O.a. op deze webpagina wordt uiterlijk op 21 oktober a.s. bekend gemaakt of de oefening doorgaat.

Gezien het tijdstip van het jaar is het dragen van een wetsuit verstandig. Dit om afkoeling te voorkomen als er gewacht moet worden op bijvoorbeeld evacuatie.

Met vriendelijke groet,
Luppo en Henk


Lees ook:

Reddingsoefening voorjaar 2022 Engelsmanplaat

Geplande Reddingsoefening 2020 Amelander Wad

Reddingsoefening 2018 Engelsmanplaat/Rif

Reddingsoefening 2017 Amelander Wad

Reddingsoefening 2016 Brakzand

Reddingsoefening 2015 Amelander Wad

Reddingsoefening 2014 Engelsmanplaat en Pieterburen Wad