Historische Zaken en Wadlooptochten

Een visserijconflict in de Dollard (1911-1933) - Karel Essink

dinsdag 19 mei 2020


Granatfang im Dollart.
Afbeelding uit het artikel van Karel Essink

Door Karel Essink

Samenvatting
Jarenlang zetten vissers uit Termunten, Finsterwolde en Oost-Friesland op de slikplaten van de Dollard hun botschuttingen en kwamen ze met hun sliksleden de fuiken legen. Hun vangst bestond voornamelijk uit garnalen en platvis. De Oost-Friesen visten ook op Nederlands grondgebied. Toen in 1911 in Nederland een nieuwe visserijwet van kracht werd, was dat niet meer toegestaan. Protesten van Duitse kant waren het gevolg. In dit conflict speelden vissers en diverse bestuurslagen een rol. Hoe dat precies in zijn werk ging wordt in dit artikel gereconstrueerd aan de hand van documenten in het archief van de vroegere gemeente Finsterwolde en een dossier in het Niedersächsisches Landesarchiv te Aurich.

Inleiding
Spanningen tussen de vissersbevolkingen aan de Nederlandse en Duitse kant van de Dollard waren er al voor de Eerste Wereldoorlog. In 1910 begonnen vissers uit Finsterwolde te klagen over visserijactiviteiten van hun oosterburen, die zich naar hun mening ten onrechte op Nederlands grondgebied afspeelden. Er ontstonden ‘schermutselingen’.

Lees het artikel verder in pdf


Garnalenvisser Edo Wezeman (1881-1950) uit Termunterzijl met zijn kraite op weg naar zijn uitstaande netten in de Dollard, omstreeks 1920. In de achtergrond tussen palen opgehangen kuilnetten. (Foto collectie E. Wezeman (zijn kleinzoon), Westernieland).
Afbeelding uit het artikel van Karel Essink

Meer info:

Visserij met 'Buttschütten' in de Dollard

Visserman gered door grenspaal in de Dollard

De grenspaal in de Dollard die geen grenspaal is