W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012 Wadlopers kopen eigen kwelder bij Negenboerenpolder Gn.

Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

Wadlopers kopen eigen kwelder bij Negenboerenpolder Gn.


Rienk (l) en Henk Dijkstra op hun kwelder bij de Negenboerenpolder Gn.

vrijdag 18 mei 2012

Dijkstra Wadlooptochten uit Pieterburen heeft een deel van de Groninger kwelder gekocht. Het gaat om een gebied van 6.7 ha (ca. 300 x 220 m), gelegen voor de Negenboerenpolder ten noordoosten van Kloosterburen, nabij rijsdam 336, iets west van de opweg naar de zeedijk (= startplek wadlooptochten naar Schiermonnikoog en v/h Simonszand).
De kwelder kwam beschikbaar uit de nalatenschap van Ginus Dijkstra die vorig jaar overleed. Het is voor het eerst dat een wadlooporganisatie zelf een deel van de kwelder in bezit heeft.

VOG
Kweldereigenaren zijn lid van de Vereniging van Oevereigenaren en Gebruikers. Deze verengiging komt op voor de belangen van eigenaren en gebruikers (pachters) van de Groninger kweldergebieden en de zeedijk. Niet alleen agrarische belangen en natuurbelangen komen daar aan de orde, ook de belangen van wadlopers kunnen nu door een lid zelf aan de orde worden gesteld.

De kwelder wordt ter plaatse opnieuw ingericht. De kleidam richting zee is opgehoogd en het talud van de slootjes en greppels is vlakker gemaakt. Het gebied wordt op deze manier beter en veiliger ingericht voor beweiding door schapen en ander vee.

Kwelderkoop

PIETERBUREN - Kwelder zover het oog reikt. Met in de verte de glimmende Waddenzee en een zilverwitte streep. "Dat is Simonszand, daar liepen we vroeger heen. Nu kan dat niet meer."

Maar Rienk en Henk Dijkstra van Dijkstra Wadlooptochten uit Pieterburen hoeven zich niet te vervelen. Ondanks kochten ze een flinke lap kwelder van 6,7 hectare. En daar zijn de broers, die 17 jaar geleden het wadloopbedrijf van hun vader overnamen en jaarlijks een kleine tienduizend klanten hebben, reuze trots op. "Welke wadlooporganisatie heeft nu zijn eigen kwelder? Niemand, we zijn de enige in de hele wereld.".

Ze liepen al een tijdje rond met het plan, maar er kwam niets van terecht. "Kweldergrond is vaak niet te koop. De boeren willen het niet verkopen. En als het er al eens is, gaat het meestal naar natuurorganisaties", zegt Rienk. "Maar onlangs hadden we een kans uit duizenden en konden we een stukje kopen."
Maar wat moet een wadloper nou met een lap zilte zeeklei? "Om bij het wad te komen, moet je altijd over grond van een ander, meestal een boer. In de regel geeft dat geen problemen, maar soms gaat het mis. Er zijn bijvoorbeeld toeristen die hier komen wandelen en die laten hekken open staan, waardoor alle schapen door elkaar lopen. Daar hebben boeren een gruwelijke hekel aan. En je hebt natuurlijk ook boeren die willen geen gedoe op hun land. Nu we onze eigen kwelder hebben, zijn we niet langer van hen afhankelijk en kunnen we altijd het wad op", zegt Rienk.

Historische plek
Voorlopig gaan er schapen op de nieuwe aanwinst lopen. Op wat langere termijn hebben de broers nog wel andere ideeën, blijkt. "Vroeger oefende het leger hier, soldaten maakten hun bivak en liepen met hun geweer naar Schier", weet Rienk.
Henk ziet wel iets in recreatie. "Vakantiewoningen? Nee, dat zal niet gaan. Maar misschien een camping. Of we beginnen de tocht op deze plek met een barbecue, of iets dergelijks. Het moet natuurlijk geen kermis worden."
Tevreden kijkt het tweetal uit over de maagdelijke kwelder. "Weet je wel dat dit een historische plaats is"? vraagt Rienk. "Hier is het wadlopen destijds begonnen, vanaf deze kwelder zijn de eerste verkenningstochten gemaakt. Dit is trouwens ook een fraaie kwelder, hij is nog niet verruigd zoals andere kweldergronden, die helemaal hersteld moeten worden."
De Dijkstra's hebben iets met het wad voegt zijn broer toe. "Voor ons is dit een speciale plek. De dijk blijft altijd trekken, we hebben een hechte band met deze omgeving."

Bron: Dagblad van het Noorden