W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Nieuwsarchief Nieuwsarchief Waddenzee 2009 - 2016 Herpesvirus en roofslak bedreigen Japanse oester

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021

Herpesvirus en roofslak bedreigen Japanse oester


Met behulp van zuren en zijn rasptong boort de stekelhoorn een gaatje door de schelp van de oester en zuigt die leeg.


Links de Amerikaanse oesterboorder en rechts de Japanse stekelhoorn (Oosterschelde)
Foto van St. Anemoon, Peter H van Bragt

woensdag 29 juli 2015, update 10 maart 2016

Oesterkwekers in Zeeland maken zich zorgen over een roofslak die tot 90 % van de jonge Japanse oesters opeet. De Japanse Stekelhoorn (Ocenebra Inornata) boort gaatjes in de schelpen en de eet de inhoud op. De slak is ca. 5 cm hoog en 2 cm breed.

De stekelhoorn plant zich explosief voort in het deel van de Oosterschelde waar de Zeeuwse creuse (= Japanse oester) wordt gekweekt. Sinds 2007 wordt de slak hier aangetroffen. De roofslak komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en eet oesters, mosselen en andere schelpdieren.

Volgens de Nederlandse Oestervereniging is de situatie "vrij ernstig". Vooral jonge oesters zijn het slachtoffer en op sommige plekken zijn er bijna geen jonge oesters meer te vinden.
Volgens een oesterkweker uit Yerseke zit er niets anders op dan alle kweekvelden leeg te halen en opnieuw te beginnen.

Herpesvirus
Daarnaast worden de oesters al langere tijd bedreigd door een herpesvirus. Dat veroorzaakt van tijd tot tijd een oesterziekte die kan leiden tot grote sterfte onder Japanse oesters. Het virus is geen bedreiging voor de volksgezondheid.

Het ministerie van Economische Zaken bekijkt samen met de provincie Zeeland en de oestersector wat er kan worden gedaan. Over een plan is afgelopen week achter gesloten deuren gesproken.

Japanse Oesters zijn in de jaren '60 in de Oosterschelde geïmporteerd na massale sterfte van de Platte Oester tijdens de koude winter van 1963 en infectie door een parasiet. Er zijn in Nederland ongeveer 20 oesterkwekers en ze produceren ongeveer 40 miljoen oesters per jaar.

Voor zover bekend heeft de roofslak de Waddenzee nog niet bereikt.


  ZEEUWSE OESTER STERFT MASSAAL





Bron: Volkskrant 10 maart 2016
Visserijnieuws.nl
Vroege Vogels
PZC St. Anemoon